Belföld

Az innováció a magyar gazdaság egyik kitörési pontja

24.hu
24.hu

2011. 12. 01. 15:56

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság 2008 óta folyó „Multidiszciplináris, piacorientált csúcstechnológiai kutatás-fejlesztés a DEAK KKK folytatásában” című projektjének zárásaként konferencián számoltak be az eredményekről.

Az elmúlt 3 és fél évben öt kutatási területen (orvosi-, ipari- és agrár biotechnológia, informatika és innovatív társadalomtudomány), 20 témában, összesen 109 kutatási projektben közel 170 szegedi kutató és 240 hallgató, PhD és poszt-doktor közreműködésével, 64 vállalati partner számára végeztek termék, technológia- és szolgáltatásfejlesztést, vagy nyújtottak különböző K+F+I szolgáltatásokat csaknem 2 milliárd Ft értékben, mintegy 50%-os Uniós támogatás mellett a projekt keretében – mondta el Susányi Tamás, a DEAK Zrt. ügyvezető igazgatója.

Olyan nagyvállalatok voltak a partnereik között, mint a Budapest Airport, az EDF DÉMÁSZ, a General Electric, a Heineken, a Magyar Telekom, az MKB Bank, a Nokia, a PICK Szeged, a Richter Gedeon vagy a TEVA. Különösen az informatika területén sikerült hatékonyan felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. A projekt új munkahelyeket teremtett, melyek a fejlesztések révén remélhetőleg megint újabbakat teremtenek.

A rendezvényen részt vett Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki azt hangsúlyozta, hogy az innováció az egyik legfontosabb kitörési pont a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből, ezért a lehetőségek szerint minél jelentősebb forrásokat kell erre a célra biztosítani. Véleménye szerint az is reális cél lehet a közeljövőben, hogy a külföldön dolgozó magyar kutatókat hazacsábítsák, így mindazok az innovációk, melyek a magyar szellemi örökséget gazdagítják, újra hazai munkahelyeket teremtenének, és erősítenék a versenyképességünket.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a Széll Kálmán-terv nagy hangsúlyt fektetett az innováció fejlesztésére, de sajnos más gazdasági paraméterek között született, mint, amelyek ma jellemzőek, így természetesen a lehetőségek ezen a területen is beszűkültek. A hosszú távú befektetéseknek azonban továbbra is lehetőséget kell biztosítani, mert ez egy komoly esély arra, hogy beindítsuk a jelenleg stagnáló gazdaságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.