Belföld

Szegedi műbogár sikere Londonban

24.hu
24.hu

2011. 11. 30. 18:05

A szegedi Informatika Történeti Múzeum állatrobotját, a Katicát mutatja be a londoni Science Museumban a csütörtöktől vasárnapig tartó RobotvilleEU nevű kiállításon.

Magyarországot egy valódi tudománytörténeti ritkaság képviseli, hiszen Muszka Dániel 1957-ben fejlesztette ki a Katicát a Szegedi Tudományegyetemen Kalmár László akkori igazgató támogatásával. A kibernetikus állat olyan feltételes reflexek modellálására készült, amely képes rövid ideig emlékezni bizonyos stimulusokra. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra reagál – tájékoztatta az MTI-t a Londoni Magyar Kulturális Központ.
Az 54 éves eredeti műállat mai klónját a feltaláló, Muszka Dániel és segítőtársa, Gyuricza Csaba fogja az érdeklődő közönségnek bemutatni. A 81 éves feltaláló jelenléte és demonstrációja a kiállításon igazi kuriózum lesz – jegyezte meg levelében a magyar intézet.
A kiállítás kezdeményezője és főszervezője az EUNIC London, az Európai Unió kulturális intézeteinek szövetsége, együttműködésben az Európai Bizottság (EB) Kognitív rendszerek és robotika programjával és az EB brit képviseletével.
A londoni Science Museum mintegy 20 egyedi robotot mutat be a kiállításon. Hat zónában elhelyezve lesznek láthatók háztartási robotoktól kezdve az úszó és felfedező robotokon át egészen a humanoid robotokig. Számos európai robot szinte a kísérleti laboratóriumokból érkezik a kiállításra és a brit közönség első alkalommal láthatja őket.
A RobotvilleEU kiállítás célja, hogy bemutassa az európai robottechnológia és innováció élvonalbeli példáit és azt vizsgálja meg, hogy a robotok miképp válnak majd a jövőben a mindennapok elengedhetetlen részeivé.
A magyar intézet tájékoztatójában idézte Paulina Lathamot, a londoni Lengyel Kulturális Intézet programigazgatóját, az EUNIC London RobotvilleEU projektjének koordinátorát, aki azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia fogalma és a robotika mintegy 3000 éves múltra tekint vissza. A robot szó 90 éves, ezt a kifejezést Karel Capek cseh író kreálta és használta először R.U.R. című darabjában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.