Belföld

Nem Matolcsy György vezeti a magyar delegációt az IMF-tárgyalásokon

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter vezeti majd azt a delegációt, amely rövidesen megkezdi a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal.

Giró-Szász András bejelentette: Fellegi Tamás mellett Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke kap helyet a küldöttségben. Megfogalmazása szerint a kormány “lényegében a tegnapi naptól fogva” kész az egyeztetések megkezdésére.

A szóvívő arról is beszámolt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi növekedési tervvel kapcsolatban konzultál a Nemzeti Bank vezetőjével. A kabinet ezzel együtt megvárja a német kormány hivatalos álláspontját. Emlékeztetett rá: a kormány a zárószavazásig még módosíthatja a 2012-es költségvetési javaslat makroszámait.

Giró-Szász András emlékeztetett arra, hogy eddig két forduló volt. Az elsőn a Bankszövetség által felvázolt elképzelések kerültek napirendre, a másodikon pedig a kormányzat is csatolt megállapodástervezeteket, kiegészítve a Bankszövetség elképzeléseit.

Ezek alapvetően az állampapírokkal, a kis- és középvállalkozói szektor támogatásával és hitelezésével, az uniós támogatások önrészével és az otthonteremtéssel kapcsolatos témaköröket ölelték fel, a szóvívő azonban nem árult el további részleteket.

A stratégia a 2011 és 2020 közötti terveket tartalmazza, illetve azon belül a 2012 és 2014 közötti évekre szóló végrehajtási intézkedési terveket. A dokumentum egyesíti a gyermekszegénységgel, a romaüggyel és a hátrányos helyzetű térségekkel kapcsolatos elgondolásokat – mondta Giró-Szász András.

Az elmúlt tíz évben nagyon kevés eredménye volt a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémái kezelésének. Ebben az időszakban az előző kormányok 120 milliárd forintot költöttek erre, azonban igazolhatóan csak mintegy 10 milliárd forint jutott el az érintettekhez – jegyezte meg a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik