eva
Belföld

Törhetik a fejüket az evások

Legkésőbb december 20-ig dönthetnek arról, hogy jövőre is eváznak-e, ám hét százalékkal több adót kell fizetniük, mint eddig.

December 1-je és december 20-a között kell nyilatkozniuk azoknak a vállalkozóknak, akik a jövőben már nem akarnak evázni, de eddig gondolkodhatnak csak azok is, akik újonnan szeretnének belépni az evázók közé. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapjáról szerdától lehet letölteni a fel-, illetve leiratkozás bejelentéséhez szükséges adatlapokat, és akkortól elérhetőek az ügyfélszolgálatokon is a papíralapú nyomtatványok.

Az adókulcs az eddigi 30-ról 37 százalékra emelkedik jövőre, ezért érdemes felülvizsgálniuk a jelenlegi evásoknak, megéri-e nekik maradni vagy sem. Számítások szerint annak éri meg az egyszerűsített adózást választani, aki a bevételének kevesebb, mint 17 százalékát tudná költségben elszámolni. Az evások egyébként jelenleg egyáltalán nem számolhatnak el költséget, a bevételük teljes összege után fizetik meg az adót.

Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012‑ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell tenniük semmit. Kötelező kijelentkezni azonban annak, aki már nem felel meg az eva választására jogosító feltételeknek, például adótartozása van.

Az egyéni vállalkozók szintén december 20-áig nyilatkozhatnak arról is, ha a magasabb összegű ellátás érdekében a járulékokat az általánosnál (a megemelt minimálbérnél vagy bérminimumnál) magasabb alap után akarják megfizetni.

A bevételi értékhatár évi 25-ről 30 millió forintra emelkedett. Vagyis csak az kérvényezheti ezt az adózási módot, akinek nem volt és nem lesz jövőre sem több bevétele.

Bővebb információkat a NAV honlapján találhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik