Belföld

Elhunyt Kemény Henrik

24.hu
24.hu

2011. 11. 30. 13:43

Nyolcvanhét éves korában elhunyt a Kossuth-díjas bábművész, Vitéz László és Süsü életre keltője – adta hírül a Vojtina Bábszínház.

Kemény Henrik a magyar bábszínészet élő legendája. Legismertebb figurája, Vitéz László kalandjain nagyanyáink éppúgy kacagtak gyerekkorukban, mint a gyerekeink ma. Négy éve a Bárka Színházban beszélgettünk a művésszel, aki 1925-ben született és 1931-ben már szerepelt édesapja bábelőadásán. „Még nem jártunk iskolába, de az öcskössel (Kemény Mátyás – a szerk.) minden előadáson a papa (Korngut Henrik, később id. Kemény Henrik – a szerk.) mellett voltunk. Kézhez kellett adni a kellékeket, bábokat. Emellett persze mi, gyerekek egymásnak is báboztunk a figurákkal, akár előadás közben is. Ha elragadott bennünket a hév, és hangosak voltunk, akkor a papa – mivel nem szólhatott ránk, hisz azt a közönség is meghallotta volna – odabökött a bunkóval vagy a palacsintasütővel, hogy ne zavarjuk a produkciót.”

Másodikos korában már önálló szerepet kapott egy előadásban, ő játszotta Vitéz Lászlót. ”Nekünk ez jobb játék volt, mint iskolába járni. Így kezdtük a bábozást, így nőttünk föl.” Azt lehet mondani, hogy átbábozta a 20. századot.

Az ő nevéhez kötődik Süsü életrekeltése az 1976-ban bemutatott bábfilmben és Hakapeszi Makié is a Zsebtévében. 2005-ben Kossuth-díjat, 2008-ban Prima Primissimát kapott.

A Vitéz László kalandjai a jó és a rossz szimbolikus küzdelmét sajátos humorral és a kisgyermekek számára is élvezhető módon ábrázolja. Emlékezetes, hogy Vitéz László „fegyvere” egy palacsintasütő. Közismert előadások címei: Elátkozott malom, Elásott kincs. Ezek eredetileg 20-25 percesek voltak, szövegkönyve nem volt, hisz a családban mindenki kívülről ismerte. Ezeket Henrik egyórás előadásokká bővítette. A Magyar Televízió Takács Vera szerkesztésében 1972-ben Vitéz László és a többiek címmel felvett 4 történetet, ezek Az elátkozott malom, Az elásott kincs, A csodaláda, Itt nem szabad énekelni. Így – szerencsére – ezek az előadások megmaradnak az utókor számára is. A vásári bábjátékos c. műsorban pedig úgy rögzítették az előadást (rendező: Szabó Attila), hogy nemcsak a jelenetet, hanem a paraván mögött dolgozó művészt, Kemény Henriket is láthatják a nézők. Így a játékstílus is rögzítésre került, s megőrződött.1914-ben az apjának be kellett vonulni, a nagypapája tönkrement. A világégés után kezdhettek mindent elölről. A hűvösvölgyi nagyréten épített fel az apja egy bódét, amit 1926-ban áttelepített a Népligetbe. A második világháborút még nehezebb volt túlélnie „Vitéz Lászlónak”. Kemény Henrik édesapját a németek vagonokba rakták és elvitték munkaszolgálatra, ahonnan nem is jött vissza. Őt magát fegyver nélküli szolgálatra vitték be, de szerencsésen megszökött a front közeledtével a katonaságtól. Újraindította a népligeti bódét. Az 50-es években Traktor Ferkére akarták keresztelni Vitéz Lászlót, mondván, a népi hős nem időszerű. „Mondtam, hogy jó, akkor nem játszom Vitéz Lászlót, ki sem nyitom a számat, csak artista, mutatványos, táncos számokat fogok játszani zenére. Ott nincs szöveg, nem kell leírni semmit a cenzúra számára.” Harmadszor is szétverték a legendás bódét, így 1950-től Kemény az Állami Bábszínházba került, később Győrbe szerződött, majd miután beszerzett egy Trabantot a hetvenes években, szabadúszóvá vált.Tulajdonképpen élete végéig bábozott. „Családom sajnos nincs. Tanítványok vannak ugyan, de – nem akarok kritizálni senkit – ők a saját képükre alakítanák a dolgokat. Három éve megkaptam a Kossuth-díjat. Az ehhez járó összegből létrehoztam egy alapítványt, amelynek célja egy élő bábmúzeum megvalósítása. Amíg élek, addig játszani akarok. Utána már csak a múzeum lesz” – mondta lapunknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.