Belföld

Dezsőt megölték

24.hu
24.hu

2011. 11. 30. 15:10

Hagyományos - pálinkás, népdalos, tekerős perzselős - disznóölést tartottak Szent András napján Ópusztaszeren. A  "malackodásról' készült képgalériánkat itt tekintheti meg.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett található Szeri csárdában az alföldi népszokásokhoz kötődően Disznóölő Szent András napjának (november 30-a, ekkortól indultak régen a disznótorok Szeged környékén) tiszteletére  hagyományos disznóölést tartottak.

A régi szokásokhoz híven fogópálinkával melengették a reggeli órákban gyülekező nagyszámú érdeklődőt, majd kezdetét vette a tekerős perzselővel való kopasztás – hiszen egy mangalica fajtájú cocára esett a szervezők választása. Érdekességként megtudtuk, hogy a tekerős pörzsölés főleg az ’50-es évekbeli feketevágásoknál volt “divat”, hiszen nem csinált akkora füstöt, mint az évszázados, szalmával történő pörzsölés.

Miközben a böllérek serénykedtek a filmbéli Dezső mai párjának teteme mellett, a kíváncsiskodó sokaságnak a Dél-Alföldi Nyenyere Egylet szolgáltatta a muzsikát. Akik nem bírták annyira a hidegben való ácsorgást, azokat forró tea, és forralt bor várt, nomeg a finom toros reggelik, mint például a Schobert Norbert Update-könyvébe biztosan helyet nem kapó hagymásvér.

Hagyomanyos-disznovagas-Opusztaszeren(430x286).png (hagyományos, disznóvágás, ópusztaszer)

A böllérek szakszerű munkával közel három óra alatt elemeire bontották a néhai ‘malacot’, közben egy néni bodagot sütött, és délre a csárdában elkészültek az ilyenkor szokásos étkek: pörkölt, töltött káposzta, hurka, kolbász.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.