Belföld

A nyugdíjakról kezdeményez népszavazást az LMP

A párt jövőre kérdezné meg az emberek véleményét. Schiffer András azt mondta, "megvédik azokat, akiket a Fidesz-kormány ki akar semmizni."

Nem engedjük, hogy azokat az embereket, akik öt-tíz éve a törvényesen megszerzett nyugdíjukat élvezik, létbizonytalanságba taszítsák. Megkérdezzük, mit gondolnak, adtak-e mandátumot a Fidesznek 2010-ben arra, hogy a nyugellátást megvonják, csökkentsék, avagy “visszazavarják” az embereket a munkaerőpiacra – mondta az ellenzéki politikus.

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy az LMP már idén májusban, majd nyáron is népszavazási kezdeményezéssel élt az Országos Választási Bizottságnál (OVB), hogy ne lehessen a törvényesen megszerzett nyugdíj-jogosultságokat megvonni, ne lehessen nyugdíjasokat “visszazavarni a munkaerőpiacra”. Az OVB a három kérdésben megfogalmazott népszavazási kezdeményezést elutasította, ezért a párt az Alkotmánybírósághoz fordult. Az AB az OVB-t új eljárásra utasította.

Az Alkotmánybíróság “folyamatosan dolgozza fel” az LMP népszavazási kérdéseit, s jó néhányban még nem döntött, de ez “rövid időn belül megtörténik”. A továbbiakban négy hónap van a szükséges aláírások összegyűjtésére, azt követően részben a parlamenten és a köztársasági elnökön múlik, hogy a népszavazást mikor lehet megtartani – mondta Schiffer András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik