Belföld

Útzárak a hétvégén országszerte

Dunaújváros mellett több nagyvárosban is útlezárások lesznek, pénteken. Budapesten szombaton délben a szakszervezetek az Akadémiához, a civilek pedig a Képviselői Irodaház elé vonulnak.

December 2-án több útlezárást is szervez a LIGA Szakszervezetek. Több budapesti helyszínen tudomásul vette a rendőrség a félpályás útlezárásokat, emellett Szegeden és Békéscsabán is forgalomkorlátozásokra számíthatnak a közlekedők pénteken. Az akciókat a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer megváltoztatása ellen szervezi a szövetség, valamint a háromoldalú szociális párbeszéd visszaállítása érdekében.

„Az elmúlt hetekben folyamatosan, több időpontra és helyszínre adtunk be kérelmeket a rendőrséghez, amelyeket azonban folyamatosan elutasítottak. Végül előbb Békéscsabán és Szegeden sikerült tudomásul vetetni a félpályás útlezárásokat, majd Budapesten is megtört a jég, hiszen előbb szombaton a bíróság semmisítette meg az M1/M7 bevezető szakaszára szóló elutasító határozatot, majd mára kiderült, hogy a budapesti bevezető főútvonalakra beadott bejelentéseket vette végül tudomásul a BRFK” – közölte a LIGA kedden.

A pénteki útlezárások helyszínei:

– Budapest III. kerület, Rákóczi utca, a Szentendrei útra felhajtó és az onnan becsatlakozó torkolatok között, a Csillagvár Bevásárlóközponttal szemben
– Budapest XIII. kerületben a Váci úton a Gács utca torkolatától a Centrum irányába a TESCO üzlet parkolójának hosszában, a következő utcatorkolatig irányonként 2-2 forgalmi sávban
– Budapest Ferihegyi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság bejáratától a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér D porta bejáratáig a Centrum irányába 1 forgalmi sávban
– Budapest X. kerületben az Üllői út 132-138. házszámok előtti útszakaszon kifelé irányban a legbelső forgalmi sávban
– Budapest XI. kerület, Budaörsi út Rahó utca és Dayka Gábor utca közötti szakaszán mindkét irányban, két-két külső forgalmi sávban
– Békéscsaba 44. sz. főút Békéscsaba irányából Kondoros felé a 117-118 km között
– Szeged 47-es főút 219-220 km (Szeged irányába)

Az összes útlezárás december 2-án, pénteken reggel 7 és délután 4 óra között lesz.

Szombaton az Akadémia elé vonulnak

A demonstrációhoz csatlakozott az Autonóm Szakszervezeti Szövetség, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A 12 és 15 óra közötti demonstráció Budapesten, a Széchenyi téren (MTA székháza előtt) lesz. A szakszervezeti felhívás szerint azért vonulnak utcára, mert a szerintük „mindannyiunk jövője veszélyben, ha a közszolgáltatások a pártpolitika áldozatává válnak”.

A SZEF szerint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) legutóbbi ülésén egyértelművé vált, hogy a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek 2012. évi állami költségvetés-tervezettel kapcsolatos minimális követeléseit sem teljesíti a kormány – közölte Varga László elnök. A konföderációk azért szervezték a tüntetést, mert tiltakoznak az illetményrendszerek befagyasztása, s a reáljövedelmek évek óta tartó csökkenése ellen.

„A költségvetés-tervezet a nagy közszolgálati ellátórendszerek (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kultúra és közgyűjtemények, közigazgatás, rendvédelem stb.) jövő évi finanszírozására sem ad megnyugtató választ. Az egyéb közszolgálatra vonatkozó, és a Parlament elé terjesztett tervezetek, mint például az önkormányzati törvény tervezete, a köznevelési törvény tervezete, a munka törvénykönyv tervezete és a közszolgálatra ható egyéb munkajogi szabályok a bizonytalanságot, az érintett munkavállalók foglalkoztatási és jövedelem viszonyainak veszélyeztetését vetítik előre” – írják az érdekvédők az FN24-nek eljuttatott felhívásukban.

Varga László szerint az egész társadalom ügye, ugyanis a közszolgálatok az állampolgárok számára nyújtanak nélkülözhetetlen ellátást. A minőségi oktatás, egészségügy, kultúra, szociális ellátás és közigazgatás hiánya nem elsősorban a benne dolgozók érdekeit, hanem a társadalom, valamennyi állampolgár mindennapjait veszélyezteti.

Borsik János, az Autonómok elnöke azt mondta: még várják, hogy mi lesz azokkal a szakszervezeti módosító javaslatokkal, amelyeket november második hetében juttattak el minden képviselőkhöz, és amelyeket – főleg ellenzéki és független képviselők – be is terjesztettek. A Szakszervezetek.hu azt írta: az ASZSZ elnöke szerint, ha teljesen elutasítják ezeket, akkor a konföderációk összeülnek, és döntenek a tiltakozás valamilyen módjáról.

Újra nem tetszik a rendszer

A Nem tetszik a rendszer?! tüntetés szervezői most ismét arra kérnek mindenkit, hogy december 3-án vonuljanak a Képviselői Irodaház elé és mutassák meg az egész világnak: „Magyarország nem kér a nemzeti ostobaság politikájából!” – olvashatjuk a szervezők, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért felhívásában. A Matekból egyes című demonstráció délután 2-kor kezdődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik