Belföld

Nézőpont Intézet: nincs baj a választási rendszer reformjával

Az elemzés szerint a tervezet megfelel a demokratikus követelményeknek.

A Nézőpont Intézet úgy látja, hogy a választási rendszer kormánypárt által tervezett átalakításának iránya ésszerű, mert az „a kivételes válsághelyzet kezeléséhez nélkülözhetetlen, stabil kormánytöbbséget eredményez”.

Az elemzés összeállítói nem tartják nehezítésnek az ajánlószelvények induláshoz szükséges számának emelését, és a javaslatról nem gondolják azt, hogy az feltétlenül kispártellenes lenne. Az egyfordulós választásról azt írták, hogy a tervezett rendszer a választók számára átlátható, előzetes megállapodásra készteti a pártokat.

Megfogalmazásuk szerint „amennyiben a választók felelősségre kívánják vonni a mindenkori kormányt, mert úgy ítélik meg, hogy a kormányzati politika nem jó irányban változtatta az ország ügyeit, minden lehetőség adott arra, hogy az általános és egyenlő választójog keretein belül, közvetlen és titkos szavazással egy új, erős kormánnyal váltsák le a hivatalban lévőt”.

Megállapítják, hogy a jelenlegi választókerületi beosztás jelentős mértékben aránytalan, de a 2014-es választási erőviszonyok ismerete nélkül nem jelenthető ki, hogy kizárólag a választókerületi beosztás miatt a hivatalban lévő kormány nem váltható le.

A Nézőpont Intézet felhívta a figyelmet arra: a tervezet szerint a választójog gyakorlásának előfeltétele lenne a választói névjegyzékben történő előzetes regisztráció, az viszont nem tisztázott, hogy abban a lakosság-nyilvántartáson alapuló, automatikus rögzítéssel vagy egyéni kérelemre, önkéntes alapon kell majd szerepelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik