Belföld

Mindszenti beteg: Pénzbüntetésre ítélték az orvosnőt

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2011. 11. 29. 18:08

Jogerősen 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és több mint 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a Békés Megyei Bíróság a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát.

A doktornőnek egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban kellett bíróság elé állnia.
Bagdi Árpád tájékoztatása szerint a még november 8-án hozott jogerős ítélettel a megyei bíróság helybenhagyta a Szegedi Városi Bíróság korábbi döntését.

A 67 éves mindszenti férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után – szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Az orvos ellen 2008 novemberében indult bírósági eljárás; egy évvel későbbi ítéletében a Szegedi Városi Bíróság elmarasztalta az orvost és 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki rá. A döntést azonban eljárásjogi hibákra és a tényállás felderítetlenségére hivatkozva a Csongrád Megyei Bíróság 2010 áprilisában hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását írta elő.

A megismételt eljárásban, ez év februárjában az orvost a szegedi bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, s 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Az elsőfokú ítélet szerint az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki azt, hogy fennáll az esetében a sürgős helyzet, ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban a bíróság szerint nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan – eljárásjogi hibákra hivatkozva – hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést.
A Szegedi Ítélőtábla azt követően jelölte ki a Békés Megyei Bíróságot a fellebbviteli eljárás lefolytatására, hogy a Csongrád Megyei Bíróság büntetőügyben eljáró tanácsának elnöke, majd a megyei bíróság büntető ügyszakba beosztott bírái – két bíró kivételével – elfogultságot jelentettek be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.