Belföld

Költségvetési felügyelő érkezik a Széchenyire

Több közintézményben, így a győri Széchenyi István Egyetemen is, költségvetési felügyelők kezdik meg azonnali hatállyal munkájukat.

A felügyelő munkaköréről Barth János, az egyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatója így nyilatkozott:

– Kormányrendelet szerint a felügyelőt az államháztartásért felelős miniszter látja el megbízólevéllel, amit valószínű, hogy megérkezésekor ad át az intézmény vezetőjének (az egyetem rektorának). Eddig még nem jelent meg intézményben a költségvetési felügyelő, a munkabeosztásról és az itt tartózkodásról csak ezt követően történik meg az egyeztetés. A személyes és állandó jelenlétről ismét csak a felügyelő tud nyilatkozni, de ha a kormányhatározat alapján több intézménynél lát el ilyen feladatot, akkor ez a jelenlét a megbízása és elhatározása szerinti lesz.

A kijelölt kormánytisztviselők feladatkörébe tartozik, megismerni a költségvetési szerv kezelésében levő közpénzfelhasználással összefüggő adatokat, véleményezni a gazdálkodással kapcsolatos belső szabályzatokat, intézkedéseket, továbbá kifogással élhetnek nagy összegű kötelezettségvállalások esetén.

A költségvetési felügyelő győri felsőoktatási intézménybe történő kirendelése nem egyedi eset. Más, a központi költségvetéshez tartozó intézetekbe (pl.: múzeum, színház) szintén küldtek ki tisztségviselőket. Az egészségügyi feladatot ellátó intézményekbe januártól rendelt ki a kormány költségvetési főfelügyelőt.

A jelenlegi kormányhatározatban előírtakon túl a kormány még tavaly küldött főfelügyelőt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, az idén tavasszal pedig a Budapesti Corvinus Egyetemhez és a Pécsi Tudományegyetemhez. Ugyanekkor költségvetési felügyelőt kapott a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Károly Róbert Főiskola és a Szolnoki Főiskola is.

Fontos kiemelni, hogy a SZE-Győr (Széchenyi István Egyetem) gazdálkodása stabil, köszönhetően elsősorban annak, hogy az intézmény hosszú idő óta rendkívül átgondolt és takarékos gazdálkodást folytat.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.