Belföld

Költségvetési felügyelő érkezik a Széchenyire

Több közintézményben, így a győri Széchenyi István Egyetemen is, költségvetési felügyelők kezdik meg azonnali hatállyal munkájukat.

A felügyelő munkaköréről Barth János, az egyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatója így nyilatkozott:

– Kormányrendelet szerint a felügyelőt az államháztartásért felelős miniszter látja el megbízólevéllel, amit valószínű, hogy megérkezésekor ad át az intézmény vezetőjének (az egyetem rektorának). Eddig még nem jelent meg intézményben a költségvetési felügyelő, a munkabeosztásról és az itt tartózkodásról csak ezt követően történik meg az egyeztetés. A személyes és állandó jelenlétről ismét csak a felügyelő tud nyilatkozni, de ha a kormányhatározat alapján több intézménynél lát el ilyen feladatot, akkor ez a jelenlét a megbízása és elhatározása szerinti lesz.

A kijelölt kormánytisztviselők feladatkörébe tartozik, megismerni a költségvetési szerv kezelésében levő közpénzfelhasználással összefüggő adatokat, véleményezni a gazdálkodással kapcsolatos belső szabályzatokat, intézkedéseket, továbbá kifogással élhetnek nagy összegű kötelezettségvállalások esetén.

A költségvetési felügyelő győri felsőoktatási intézménybe történő kirendelése nem egyedi eset. Más, a központi költségvetéshez tartozó intézetekbe (pl.: múzeum, színház) szintén küldtek ki tisztségviselőket. Az egészségügyi feladatot ellátó intézményekbe januártól rendelt ki a kormány költségvetési főfelügyelőt.

A jelenlegi kormányhatározatban előírtakon túl a kormány még tavaly küldött főfelügyelőt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, az idén tavasszal pedig a Budapesti Corvinus Egyetemhez és a Pécsi Tudományegyetemhez. Ugyanekkor költségvetési felügyelőt kapott a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Károly Róbert Főiskola és a Szolnoki Főiskola is.

Fontos kiemelni, hogy a SZE-Győr (Széchenyi István Egyetem) gazdálkodása stabil, köszönhetően elsősorban annak, hogy az intézmény hosszú idő óta rendkívül átgondolt és takarékos gazdálkodást folytat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik