Belföld

Leváltották Navracsics jobbkezét

A Jó Állam Fejlesztési Koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztossá nevezik ki Gál András Leventét.

A Jó Állam Fejlesztési Koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos – ez nem egy Orwell-regény hősének titulusa. Nem. Ez egy most született, Gál András Levente korpuszára szabott poszt. A szerencsés politikus mostanáig a KIM közigazgatási államtitkári feladatait látta el, utódja Bíró Marcell, az államtitkár eddigi kabinetfőnöke lesz.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a két funkció szétválasztására a feladatok nagy száma miatt van szükség, így a jövőben más látja el a közigazgatás fejlesztésével, illetve működtetésével kapcsolatos feladatokat. Közölte továbbá, hogy nincs közvetlen kapcsolat a feladatok szétválasztása és Gál András Levente egy hónappal ezelőtti írásbeli figyelmeztetése között, hiszen az átszervezés már akkor előkészítés alatt volt, az eset azonban katalizátorként hatott a folyamatra. Gál októberben szokatlanul kemény büntetést, fegyelmit kapott, amikor rossz szöveggel adta ki a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezéséről szóló kormányhatározatot.

Gál András Levente a változást bejelentő tájékoztatón elmondta, feladatai közé tartozik eztán a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként a közigazgatási reform, az igazságügyi reform és az önkormányzati reform koordinálása, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kialakításának kormányzati koordinálása.

Az Index úgy tudja, hogy Gál András Leventét kormánykörökben sokan esélyesnek tartották januártól a Nefmi valamely vezető posztjára. Az FN24 viszont már néhány hónappal a 2010-es kormányalakítás után értesült arról: vezető fideszesek lobbiznak Gál háttérbe szorításáért.

Gál a kormányalakításkor a szuperállamtitkár becenevet kapta, mert a KIM-ben elfoglalt pozíciójával az egész kormányzatban tudta érvényesíteni akaratát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik