Belföld

Lázár: nem lesz megye Budapestből

Nincs olyan jogalkotói cél, amely megnyirbálná a főváros jogköreit, és amely Budapest-ellenes fellépést jelentene - közölte a Fidesz frakcióvezetője.

“Ha jó formában vagyok, azt mondom, csacskaság, ha rosszban, azt mondom, nagy marhaság” – így reagál a Fidesz frakcióvezetője arra az újságírói felvetésre, hogy egy fideszes elképzelés szerint Budapestet a jövőben megyének nyilvánítanák, és a fővárosnak csökkennének a jogosítványai. Nincs ilyen javaslat, nincs napirenden ez a kérdés. Az egy más dolog, hogy Budapestnek és Pest megyének milyen a viszonya egymáshoz – mondta Lázár János. “Abban vagyunk érdekeltek, hogy Tarlós István és Budapest következő polgármesterei egy sikeres, virágzó és jól működő nagyvárost hozzanak létre” – tette hozzá.

Tarlós István főpolgármester szombaton rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte kezelhetetlen helyzetet teremtene az az önkormányzati törvényhez készült fideszes módosító javaslat, amely Budapestet megyének nyilvánítaná, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre, vagyis Magyarország egységes fővárosa száznegyven év után megszűnne.

Lázár János a frakcióülés utáni tájékoztatóján az önkormányzati törvény javaslatához érkezett módosító indítványokkal kapcsolatban kifejtette: támogatni fogják azokat a törekvéseket, amelyek a távhőszolgáltatás, a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés és az ivóvíz-szolgáltatás területén megőriznék és megerősítenék az önkormányzati szerepvállalást. Az még nem egy lezárt kérdés, hol lesz önálló polgármesteri hivatal, ahogy a helyi települési képviselők összeférhetetlenségi szabályai sem – mondta.

Szólt arról is, hogy az új polgármesteri javadalmazási rendszer szerint a főpolgármester miniszteri illetményben részesülne.

Összességében úgy fogalmazott, a frakció és a kormány a sajtóban előre jelzettekhez képest jóval konszolidáltabb körülmények között folytatta le a jogszabály előkészítését. Csak minimális korrekciók várhatók a következő napokban – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik