Belföld

Ingyenreklám jár a közmédiában Gereben könyvének?

Gazsó L. Ferenc az MTVA vezérigazgató-helyettese e-mailben szólította fel munkatársait arra: kiemelten kezeljék a történész új kötetének bemutatóját.


Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese
Fotó: MTI / Kovács Attila

„Kezeljük kiemelten Gereben Ágnes könyvbemutatóját” – erre utasítja egy múlt hét szerdán írt és nemrég kiszivárgott e-mailben Gazsó L. Ferenc, az Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese Papp Dánielt, az MTVA hír- és hírháttér-, közéleti és dokumentumműsorokért felelős főszerkesztőjét, Bánki Ilonát, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztőjét és Liptay Katalint az mr1-Kossuth rádió munkatársát.

„Dani, kérlek, hogy a Híradót, Krónikát is mozgósítsd, valamint Tamásék hívják be Ágnest a Ma reggelbe. Továbbá kérem, hogy a kulturális műsoraink megfelelően foglalkozzanak a könyvvel, illetve az eseménnyel” – olvasható a vezérigazgató-helyettes levelében. Úgy tudni, a könyv bemutatójának kiemelt kezelésére Dobos Menyhért, a Duna Tv vezérigazgatója kérte Gazsót, aki a szerdai e-mailjét Gereben Ágnesnek is továbbította.

A történész A FÁK – tegnap, ma, holnap – Környezettanulmányok című kötete az Unicus kiadó gondozásában jelent meg nemrég. A rövid leírás szerint az „olvasmányos” könyv többi közt a balti államok, illetve a közép-ázsiai „posztkommunista kalifátusok”  -Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – „múltjáról, mai politikai, társadalmi és gazdasági életének gyökereiről szól”.

Szerettük volna megtudni, hogy az MTVA vezérigazgató-helyettesének, mint munkáltatónak, az utasítása nem számít-e a szerkesztői szabadság megsértésének vagy burkolt reklám előkészítésének, viszont Gazsó L. Ferenc a téma említését követően a Hír24-nek telefonon csak annyit mondott: tud arról, hogy kikerült a levelezés, de nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Közben a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének elnöke, Nagy Navarro Balázs közölte: múlt pénteken kirúgták szerkesztőségi irodáikból az MTVA-nál működő érdekképviseleteket. Hozzátette azt is: belső vizsgálatot kezdeményeznek amiatt, hogy az elmúlt 8 hónapban semmilyen intézkedés nem történt Papp Dániel hírfőszerkesztő hírhamisítási ügyében, amely az emlékezetes Daniel Cohn-Bendit, zöldpárti európai parlamenti képviselőről szóló riportja kapcsán merült fel.

Nagy Navarró szerint az is furcsa, hogy több százmilliós megrendelést kap az MTVA-tól a korábbi vezérigazgató-helyettes, Závodszky Zoltánnak a cége, a Show and Game Kft. Ez készíti egyebek között a legsikeresebb MTV-s műsornak tartott Maradj talpon című vetélkedőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik