Belföld

47 milliárdot vennének el a közoktatástól

A közoktatás fejlesztésére fordítható uniós forrásokat a kormány átcsoportosítaná a felsőoktatásra és a foglalkoztathatósági programokra.

Miközben a Parlamentben a köznevelési, a szakképzési és a felsőoktatási törvényről vitáznak a képviselők, újabb, az iskolákat, óvodákat érintő költségvetési csapásra készül a kormány. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján megjelent az a tervezet, amely a közoktatási fejlesztésekre szánt 47 milliárdos támogatást egy az egyben elvonná, és átcsoportosítaná a felsőoktatási, illetve a munkaerő-piaci belépést segítő programokra. A tervezet azonban semmilyen információt nem tartalmaz az átcsoportosítások részleteiről.

Az elvonás az úgynevezett TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Programokat) érinti, s ezek közül is azokat, amelyek a pedagógusképzésekre, iskolai tehetséggondozásra, innovatív iskolák fejlesztésére, a közoktatási intézmények esélyegyenlőség-alapú fejlesztésére, a nemzetiségi és migráns tanulók nevelésének és oktatásának támogatására, illetve a közoktatási intézmények szerepbővítésére szántak korábban. Ezekre iskolák, óvodák pályázhatnának, a forrás közel ötszázszorosa annak, amit a kisiskolákra szán jövőre a kormány.

Az NFÜ-tervezet arra hivatkozik, hogy a közoktatás nem tudta az oktatást érintő (úgynevezett 3-as) prioritás forrásait elkölteni. A szakemberek szerint ez a kifogás merő cinizmus, hiszen épp a humánerőforrás-tárca az, amely lassan két éve szinte hozzá sem nyúlt ezekhez a forrásokhoz. Ráadásul minden kiírt pályázat esetén többszörös a túljelentkezés, a TÁMOP 3.1.4-es számú pályázatának újabb kiírására sok száz iskola, óvoda vár hiába.

Az LMP szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye is kifogásolja a tervezett lépést. Mint írják, mindebben „közrejátszhat, hogy az államtitkárság nem tudott azonosulni azzal a pályázati programmal, amelynek célja a kompetencia alapú oktatás, az együttnevelés, az innovatív pedagógia és szervezeti kultúra, az önfejlesztés”.

A párt felszólítja Fellegi Tamást, hogy – ha már a költségvetésben egyre kevesebb pénz jut a közoktatásra -, legalább az EU-s forrásokat ne vegye el a területtől, ezért vonja vissza a tervet, mondjon le az iskolák megkopasztásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik