Belföld

Karády Kapócs Zsóka hangján szólt

Kapócs Zsóka színésznő Karády Katalin dalait, élettörténetét, lényét vitte darabra hétfő este a REÖK-ben, mely egyaránt tartalmazott komor és vidám részeket, köszönhetően a színészlegenda összetett személyiségének.

Kapócs Zsóka Ma a tiéd vagyok című Karády Katalin-emlékestje a szegedi REÖK-be is ellátogatott hétfőn 19 órakor, visszahozva a legendás színész-énekesnő karakterét. Zsóka Gyarmati István és zenekara kíséretében (szintetizátoros, dobos, basszusgitáros) és a sejtelmes világítással teremtett a színpadnak 1900-as évek eleji bárhangulatot, ahol Karády életét mesélte el mély hangon búgó dalain keresztül. Felcsendültek olyan klasszikusok mint a Mindig az a perc, Ez lett a veszted vagy a Hamvadó cigerettavég. A korabeli frizurát és az egyszerűségében gyönyörű fekete csipkés ruhát viselő színésznő remekül egyensúlyozta a komor dalok világát a prózai részekkel, többször a közönséget is belevonta játékába, néhányszor ez okozta az est humorforrását, ugyanis az első sorokban a férfi vendégek idős emberek voltak, így a nekik énekelt szerelmes dallamok kissé ironikusan hatottak, amit Kapócs Zsóka is remek érzékkel vett észre.

Karády Katalin karakterét két alkotóelemből gyúrta össze: a kifelé kommunikált hidegségből és a belső szenvedélyből. Az utóbbit remekül érzékeltette a vidám táncjelenetekkel, melynél néhol a közönség soraiba is gyalogolt.

Az 1990-ig élt színésznő sose tűnt annyira távolinak, megfoghatatlannak mint a filmekben, mert az egész játékon áthatott Kapócs Zsóka Karády-szeretete, és érződött, hogy tiszta szívből, örömmel alakította a legendát. Emiatt módosulnak a zene üzenetei, maga a karakter is, de ennek ellenére az egész előadás folyamán egy ízig-vérig nő áll a színpadon, aki ezernyi olyan titkot rejt, ami soha nem ismerhető meg, ha csak nem a dalain keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik