Belföld

Tűzhöz vonultak, amikor megsérültek

A vonulás közben balesetet szenvedett székesfehérvári tűzoltókat köszöntötte és ajándékozta meg a Székesfehérvár polgármestere, kedden.

Pázmándra vonultak a fehérvári egységek, három autóval, szeptember 30-án. A második jármű Lovasberényt elhagyva egy emelkedő végén lévő kanyarban megcsúszott, és az út melletti árokba borult. A gépjárműfecskendő motortere kigyulladt. Hat tűzoltóból négy megsérült, közülük a sofőr súlyosan. Őt mentőhelikopter szállította a Fejér Megyei Szent György Kórházba.

Berta Bence törzsőrmester maga is megsérült a lábán és a fején, ám részt vett a mentésben. A Hír24-nek elmondta: teljesen átlagos vonulás volt, amikor azt vette észre, hogy a kocsi sodródik és felborul. Nehezen tudott kimászni az autóból, mert az ajtó felfelé volt. Amikor kimászott, már látta, hogy ég a motortér, és hallotta, hogy társai beszélnek az autóban. Segített nekik kimászni az égő járműből. Az elől ülő sofőrt és szolgálatparancsnokot már együtt húzták ki. Mindketten rossz állapotban voltak, a sofőr elvesztette az eszméletét.

A motortér égett, a motor pedig járt, és nem lehetett leállítani. Az oltókészülékek felőli oldalára dőlt az autó, ezért nem tudták vele a tüzet eloltani-emlékezett vissza a fiatal tűzoltó. Egy busz állt meg az úton, tőlük 100 méterre. Odaszaladt hozzá és a busz poroltóját elkérte. Mire visszaért az égő járműhöz, addigra azonban már a leghátul haladó vízszállító tűzoltóautó is odaért. Porral és vízzel együtt fékezték meg a tüzet. Addigra Verebről visszament hozzájuk az elől haladó tűzoltóautó, mert észrevette, hogy elmaradtak, és közben megérkeztek a mentők, és a mentőhelikopter is. Öt-hat perc lehetett, amíg magukra hagyva, próbáltak egymáson segíteni, de az elég kalandfilmbe illő volt. Igaz, viszonylag hamar kiheverték a történteket – hangsúlyozta Berta Bence.

A székesfehérvári tűzoltóknál még ilyen baleset nem volt, csak kisebb koccanások. A sofőrt hosszú ideig az intenzív osztályon ápolták. A bordái még mindig nem forrtak össze. Ebben a hónapban még táppénzen lesz, utána kezdi meg a munkát. A férfi 14 éve vezette ezt az autót. Az eseményen csak annyit mondott:” Menni kell tovább.”

A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Tény, hogy az autók tartálya a hátsó tengely alá vizet enged, és nagy valószínűséggel az úton lévő vízcsík okozhatta, hogy megcsúszott a jármű. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az út nagyon rossz minőségű volt, az autók pedig nagyon lassan vonultak- tudtuk meg Molnár Erik tűzoltóparancsnoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik