Belföld

Szmogriadó miatt utcákat zárhatnak el a forgalomtól jövőre

Új szmogriadó-terv készül Székesfehérváron.

Másodszor kellett szmogriadót elrendelni a városban rövid időn belül. A múlt héten először a piros és fekete környezetvédelmi plakettel ellátott autók közlekedését is korlátozták, amely nagy felháborodást váltott ki. A lakosok javaslatait és észrevételeit is figyelembe veszik majd ezért az új terv összeállításánál.

Sok bejelentés szerint nem volt kellőképpen kommunikálva a forgalomkorlátozás, mivel csak a helyi médiában tették közzé. Sokan nem értették, miért az autósokat korlátozzák, mivel az avarégetés és a szilárd tüzelőanyaggal való fűtés okozza a legnagyobb környezetszennyezést, és azt kérdezték, hogy miért nem ad ingyen zsákokat az önkormányzat a levelek elszállításához. Volt, aki azt hiányolta, hogy nem utazhatnak az autósok ingyen a forgalmi engedély felmutatásával a buszokon úgy, mint más városokban.

A tavaly decemberben született helyi rendelet átdolgozása már folyamatban volt a levegő védelméről szóló kormányrendelet és a Vidékfejlesztési Minisztérium, levegőterheltségi szint határértékeiről szóló rendeletének változásai miatt. A lakosok valamennyi észrevételét megvizsgálják azonban, és ha lehet, beépítik az új rendeletbe- tudta meg a Fehérvár 24 Kálmán Lillától, a Környezetvédelmi Iroda vezetőjétől.

Feltehetően a jövőben az országos sajtóhoz is eljuttatják a szmogriadóra vonatkozó közleményeket, és megvizsgálják, mennyi időnek kell eltelni a közzétételtől a korlátozások életbelépéséig. Úgy érzik legalább 12 órás felkészülési időt adni kell a lakosoknak a gépjárműhasználat korlátozása esetén- hangsúlyozta Kálmán Lilla. Hozzátette: várhatóan lesznek majd olyan útszakaszok, amelyek mentesülnek a korlátozás alól, illetve olyanok is, amelyeket teljesen elzárnak a forgalom elől a szmogriadó riasztási fokozatánál. Ennek egyeztetése zajlik jelenleg a társirodákkal és a rendőrséggel.

Az autósok ingyen buszozásával kapcsolatban Kálmán Lilla közölte: a közlekedési cég nem önkormányzati tulajdonban van, de a megvizsgálják, hogyan lehetne erről egyeztetni az Alba Volánnal.

Az irodavezető elmondta: azt nem érti miért terjedt el, hogy már nincs a városban ingyen zsák a lomb elszállításához. Nov. 14- dec. 12-ig tart a lombgyűjtés, melynek során öt darab zsákot most is kapnak a családi házakban lakók. Ezekért a Depónia Kft. ügyfélszolgálatára kell bemenni. Akinek ennyi nem elég, 240 forintos áron vehet újabb zsákot. A lomb elszállításáért pedig nem kell fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik