Belföld

Okozhat-e veszélyt a Duna kotrása Kulcsnál?

Aggódnak Kulcson a Duna tervezett kotrása miatt.

Ha a hajóút biztosítása érdekében kikotorják Kulcsnál a Dunát, a löszpart elvesztheti egyik támasztékát, és újra megcsúszhat – vélik Kulcson. Az illetékesek szerint aggodalomra nincs ok.

Fennakadt egy uszály a Dunán Kulcsnál. A helyiek úgy tudják, még mindig csúszik a föld, és a vízben új szigeteket hoz létre. A szakhatóságok azt tervezik, hogy a hajózási útvonal biztosítása érdekében kikotorják ezt a folyószakaszt, a település polgármestere azonban úgy gondolja, ez újabb veszélyt jelenthet, így inkább a hajózási útvonal módosítását kéri- tette közzé a Dunaújvárosi Hírlap..

Kiderült a tervezett kotrás és a megcsúszott partfal között nincs összefüggés. A Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke, Markella Krisztián a Hír24-nek elmondta: az uszály a tartósan alacsony vízszint miatt feneklett meg. Szigetek nem jöhetnek létre a folyóban a partfal miatt, ezt vizsgálatok is bizonyítják.

Nemzetközi szerződésnek megfelelően a Duna –Rajna- Majna hajóút részeként az országban 270 km-es szakaszon mélyítenék azonban a Duna medrét, így a kérdéses kulcsi szakaszon is. 2009 óta készít terveket ehhez a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet /VITUKI/ Norprofit Kft.

A Duna medrének mélyítése késik hazánkban, mert a környezetügyért felelős államtitkár a mederkotrás alapos vizsgálatát kérte – tudtuk meg Sass Jenőtől, a VITUKI szakági főmérnökétől. A főmérnök hansúlyozta: a tervezett kotrás Kulcsnál olyan távol lenne a megcsúszott parttól, hogy kárt nem okozhatna.

Fejér megyei Kulcson két utcát kellett lezárni és kiüríteni idén januárban, mert megcsúszott a löszfal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik