Belföld

Éjszakai őrség a kápolnásnyéki templomnál

A templom felújításához szükséges vörösrézre vigyáznak a falubeliek.

Összefogott a falu, éjszakánként 3-5 ember tábortűz mellett vigyáz a református templom tornyának felújításához szükséges vörösrézre. Az akció a rendőrség és a polgárőrség segítségével zajlik addig, míg be nem építik az értékes fémet a sisakba.

A kb. 3 millió forint értékű vörösréz kedden érkezett meg a templomhoz. A kerítés csupán egy méter magas, és az elmúlt másfél évben szinte a környék valamennyi házába betörtek, ezért kértek segítséget-tudta meg a Hír24 Burján Zsolt lelkésztől. A lelkész elmondta: a templomot közel 39 milliós pályázati pénzből újítják fel. A vörösrézborítás eredetileg nem fért bele a költségvetésbe, ezért gyűjtést indítottak. Még hiányzik 800 ezer forint, de a vállalkozó megelőlegezte ezt.

A Kápolnásnyéki Református Egyházközség az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból 38.639 millió forintot kapott a templom külső és belső felújítására. A tornyon eredetileg is vörösrézzel volt burkolva. Érdekesség, hogy a rajta lévő betlehemi csillag 9 méterrel volt magasabban, mint jelenleg. A toronyból el lehet látni Székesfehérvárig, ám lövés érte, és leomlott. Az egyik korábbi lelkész úgy tudja, annak idején az oroszok nem engedték az eredeti magasságot visszaállítani, éppen a jó kilátás megakadályozása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik