Belföld

Több hete nincs gáz a körösszakáli iskolában

Egy lakásban tanulnak a körösszakáli általános iskola alsó tagozatosai. A felsősök cserépkályhával fűtött ebédlőben vannak. A gázcsapot elzárták.

November második hetében az önkormányzat 9,4 millió forintos fizetési hátraléka miatt a gázszolgáltató “kizárta” az iskola épületét a fogyasztásból. “Egy hét didergés után” egy első emeleti önkormányzati lakásban rendezték be a körösszakáli általános iskola alsó tagozatainak tantermeit. Az elsősök a konyhában üldögélnek, ahol a betűket a konyhaszekrény üvegajtajára ragasztották fel a pedagógusok.

Egy mosdó van csak

A lakásban csaknem negyven kisiskolás zsúfolódik össze, köztük egy mozgássérült tanuló, s egyetlen illemhely áll rendelkezésükre – tudósít a hírportál.

Az ügy kapcsán Samók Gyula, a határ menti hajdú-bihari település független polgármestere elmondta: bár a kormány 2002-ben határozatban vállalta az ország öt román tannyelvű általános iskolája – köztük a körösszakáli – működésének finanszírozását, 2010-ben és 2011-ben az oktatási intézmény működtetésére összesen 48 millió forinttal kevesebb támogatást kapott az önkormányzat.

Segítség nélkül

Járt volna, de nincs több pénz abban az alapban, amelyből a mienkkel egyező profilú iskolákat finanszírozzák – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: nyár óta, amikortól már látszott a probléma, a köztársasági elnöktől kezdve az ombudsmanokon keresztül a szakminisztereken át a szakállamtitkárokig mindenkivel tárgyaltak, de nem kaptak semmilyen segítséget.

A polgármester fontosnak tartotta megjegyezni, hogy falujának nincs beruházási hitele, továbbá az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatására elkülönített alapból úgy kaptak csupán 2,5 millió forintot, hogy az igényléshez csatolták a szolgáltató 9,4 millió forintos fizetési felszólítását – nyilatkozta Samók Gyula a haon.hu-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik