Belföld

Nemzetbiztonsági ügy lett a forint

Döntés születetett arról, hogy felderítik a forint ellen spekulálók kilétét.

A kormány nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti a forint elleni folyamatos, koncentrált támadást – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint döntés született arról, felderítik a támadássorozat hátterében állók kilétét.

A forint árfolyama az utóbbi időben – elszakadva a régió valutáitól – látványosan gyengülni kezdett az euróhoz és a svájci frankhoz képest, amit egy hete az IMF-fel való kapcsolatfelvétel híre állított meg. „A forint gyengítése hazánkat különösen érzékenyen érinti”, hiszen a családok, a települések és az önkormányzatok nagy része devizában adósodott el, így a felhalmozott adósság akár néhány nap alatt is több százalékkal nőhet. Ugyanez a helyzet az államadóssággal – emlékeztet a Magyar Nemzet. Az állampapírpiacra kihatással van a forint árfolyama, amely lényegében az alapját képezi az ország finanszírozásának, ezáltal a csődkockázat is megnőhet egy jelentős gyengítéssel.

Az általában kéthetente ülésező nemzetbiztonsági kabinetnek a kormányfőn kívül tagja a belügy-, a külügy-, az igazságügyi és a honvédelmi miniszter, illetve a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.  A tanácskozásra esetenként rendvédelmi és titkosszolgálati vezetők is meghívót kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik