Belföld

Kirúgják a teremőröket a Nemzeti Múzeumból

Miután a kulturális tárca minden múzeumban leépítést rendelt el, a teremőröknek menniük kell.

November elején Réthelyi – kultúráért is felelős – erőforrás miniszter levélben jelezte, hogy drasztikus, húszszázalékos leépítést kell végrehajtani a közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél.


Fotó: Northfoto

Pár nappal később Hammerstein Judit helyettes államtitkár megnyugtatta az aggodalmaskodókat, hogy nem a dolgozók húsz százalékát kell elbocsátani, elég, ha a bértömeg húsz százalékát csökkentik. Ezzel a hírrel már nehezen tudtak mit kezdeni a múzeumigazgatók.

A képekhez ne nyúljanak!

A Nemzeti Múzeum vezetése például úgy döntött, bevonja az állományt a dolgozók jövőjéről szóló döntésbe. Végül arra jutottak, hogy a teremőröket küldik el, mert a szakmuzeológus és a régész tud látogatókat felügyelni, de a teremőrök között kevesen értenek a muzeológiához.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az FN24 kérésére megerősítette azt a tényt, hogy a pénzügyi megszorítások miatt az intézményben létszámleépítésre lesz szükség. Az új intézkedések január elsejétől lépnek hatályba. Jelenleg azt a javaslatot dolgozzák ki, hogy valószínűleg a főállású teremőrtöktől kell megválniuk.

„A teremőrök feladatát a múzeum többi dolgozója venné át, ami több munkaidőt jelent a dolgozóknak, azaz túlórát, de sajnos nem jár érte pluszpénz” – mondta Csorba, hozzátéve, hogy a színvonal megtartása mégis lehetséges, mert a munkatársak „önkizsákmányolással” vállalják a pluszterheket, hogy az állásukat megtarthassák.

A gyakorlatban ezt úgy szervezik meg, hogy a fiatalabb és a kevésbé megterhelő munkát végző dolgozóknak kell elsősorban az ügyeletet vállalniuk.

Arra a kérdésünkre, hogy mit szól a megszorításokhoz, a főigazgató nem kívánt reagálni, mint mondta: múzeumi közalkalmazottként nem hivatali feladata az államháztartási hiány csökkentésével kapcsolatos intézkedések véleményezése.

Pénz a műtárgyakból?

Volt viszont véleménye Földiák Andrásnak, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnökének. A lapunknak nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint a múzeumokban már nincs dologi összeg, amin spórolni lehetne, az elbocsátásokat kísérő végkielégítésekre sincs meg a pénz. „Legfeljebb műtárgyakat adhatnak el az igazgatók, hogy fedezzék a végkielégítési igényeket” – vázolta a legvégső (bár nem komoly) lehetőséget Földiák.

Mivel a múzeumok sorra jelzik, hogy eljutottak a teljesítőképességük határára, az érdekvédő szervezet párbeszédet keresett a szakminiszterrel – sikertelenül. Megkeresték a miniszterelnököt is, aki jelezte, hogy értesült a problémáról, és továbbutalja a kérdést a szakminiszterhez, bezárva ezzel a kört.

Nem lesz hatással

A múlt héten az FN24 megkereste a minisztériumot is, hogy tisztázzuk: hány embert érinthet a létszámleépítés, illetve hogyan, mi alapján választják ki, kinek csökkentik a bérét.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a kérdéseinkre nem válaszolt ugyan, ám egy közleményt kiadott, mely szerint a létszámcsökkentés nincs hatással a közgyűjtemények és művelődési intézetek működésének színvonalára. A háttérintézmények létszám-előirányzatai 2012-ben csökkennek – írják az FN24-nek eljuttatott dokumentumban.

A szaktárca szerint létszámleépítésre részben a párhuzamosságok megszüntetése, részben a hatékonyság növelése érdekében van szükség. A kormány jelentős kulturális intézményi hálózatot működtet, ezen keresztül biztosítja a kulturális szolgáltatások elérését – jelezték a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik