Belföld

Hogyan tört előre a magyar szélsőjobb?

Mi lehet az oka a baloldal és a szélsőjobboldal küzdelmének Magyarországon és hogyan látják mindezt a politológusok?

Bíró Nagy András, a Policy Solutions politológusa szerint abban, hogy a szélsőjobb előretört Magyarországon, az is szerepet játszik, hogy az aktuális közéleti kérdésekre demagóg, sokakat megszólító válaszokat adtak. Véleménye szerint a cigányságot érintő kérdésekre a 2010 előtt parlamentben lévő pártok nem adtak olyan válaszokat, amelyek “sokak számára megfelelőek lettek volna”, s ezt a szélsőjobb kihasználta. Utalt arra is, hogy a korrupciós botrányok kirobbanásakor “átnyergeltek a politikusbűnözés” kifejezésre, ma pedig mindennél erősebb lett a szociális demagógia hangján megszólaló “multi- és bankellenes” retorika – mondta Bíró Nagy a Friedrich Ebert Alapítvány (FEA) és a Policy Solutions politikai elemző intézet rendezett megbeszélésen.

Kitért arra is, hogy az MSZP 2009-es támogatói között – felmérések szerint – 68 százalékban a társadalmi elit állt, mögöttük második helyen az értelmiség, harmadikon pedig a kisebbségek, ezen belül is a cigányság szerepelt. Az MSZP a legkevésbé a bérből és fizetésből élőket, a fiatalokat és a szegényeket képviselte – tette hozzá Bíró Nagy András, aki a Jobbik megerősödésének okai között említette egyebek mellett a párt tudatos szervezeti építkezését, a gazdasági válság hatásait és a 2006 utáni szocialista-liberális kormányzat tevékenységét.

Závecz Tibor, az Ipsos politológusa elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavaly az 560 ezer választópolgárból 320 ezer ment el szavazni, s a választásokon az MSZP vesztett 120 ezer, a Jobbik pedig nyert 80 ezer szavazatot. Megítélése szerint az egykori MSZP-szavazók nagy hányada nem ment el szavazni tavaly, és országosan lehetett 200-250 ezer választó, akik átpártoltak a szélsőjobbhoz 2006-hoz képest.

Beszélt arról is, hogy az utóbbi három parlamenti választási kampányban az emberek mind egyszerűbb megfogalmazásokkal találkoztak, a pártok pedig, “akár a hitelesség problémáján is átlépve”, sulykolták programjaikat; ennek egyik példájaként hozta fel a pártok telefonos kampányüzeneteit. Emellett a Jobbik 2010-ben – a pártok közül egyedüliként – elvitte pártvezetőit kampányolni szinte minden faluba – jegyezte meg.

Krekó Péter, a Political Capital elemzője kiemelte: felmérések szerint tavaly kétszer annyi szavazó ment a Jobbikhoz a Fidesztől, mint az MSZP-től. 2010 után az is a Jobbikot erősíti a közvélemény körében, hogy az egyetlen párt, amely markánsan szemben áll a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokkal – mutatott rá. Szólt arról is, hogy kutatások szerint “az MSZP tömegbázisának 53 százaléka idegenellenes és homofób”, a Jobbiknál ez az arány 63 százalék. A Jobbik és az MSZP szavazóit leginkább az életkor választja el egymástól, előbbi a fiatalok, utóbbi pedig leginkább az idősek körében népszerű – tette hozzá Krekó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik