Belföld

Családok mehetnek rá a civil szféra leépítésére

Ad az állam a civil szociális szektornak, de a túléléshez nem eleget.

 

Több mint egymilliárd forint kiegészítő támogatás kellene ahhoz, hogy a civil szociális szolgáltató szektor ne omoljon össze – állítja a Civil Érdekvédelmi Hálózat (CÉHálózat) Egyesület.

A CÉHálózat közleménye ugyan elismeri, hogy a költségvetés szerint idén és jövőre 2,73 milliárd forinttal támogatja a civilszervezeteket a kormány, ám ennyi pénzből még az idén 15-19, 2012 első hónapjaiban pedig további 40-50 civil szociális szolgáltató lesz kénytelen bezárni az emberhez méltó élet esélyét kínáló intézményét.

A fogyatékkal élő ellátottak tömeges elhelyezésére pár hónap alatt az állami intézmények nincsenek felkészülve, nincsenek férőhelyek, és kiszámíthatatlan jövő vár rájuk, nem tudni, hol folytatódik életük – véli a 62 szervezetet, így 2500 fogyatékos személyt képviselő hálózat. Másik lehetőségként visszatérhetnek családjukhoz, ahol érzelmi és anyagi krízist okoznak. Sokuk állapota ugyanis nem teszi lehetővé, hogy hagyományos családban éljenek, ráadásul az új, rendkívüli törődést igénylő eltartott miatt a család legalább egy egészséges tagja kénytelen lesz kivonulni a munkaerőpiacról, mélyszegénységbe sodorva az egész családot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik