Belföld

A legszegényebbeken segítene a romastratégia

1,2 millióan élnek mélyszegénységben idehaza. Többségük nem roma – mondja a szakállamtitkár.

A romákat célzó szociálpolitikai programokból nem szabad kizárni senkit, aki hozzájuk hasonló rossz helyzetben van, de kifejezetten odafigyelnek arra, hogy a program elérje a romákat – közölte a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön, egy budapesti konferencián.

Balog Zoltán szerint a romastratégia két nyomvonalon halad. Az egyik a szociális integrációról, a másik speciálisan a romákról szól. Hangsúlyozta, hogy az unió nem támogat etnikai alapú integrációs programokat, de a szociális kisebbségeknek, sérülékeny társadalmi csoportoknak, rétegeknek szólókat igen.

Az államtitkár megjegyezte: ma Magyarországon 10 millió ember közül több mint 3 millióan élnek szegénységben, közülük 1,2 millióan mélyszegénységben. Ezeknek az embereknek már nincs esélyük arra sem, hogy az adósságspirálból kikeveredjenek. A 750 ezerre becsült roma népesség mintegy kétharmada él mélyszegénységben, ez pedig azt jelzi, a segítségnyújtás során el kell érni a romákat és a nem roma magyarokat is.

A konkrét kormányzati intézkedések között említette, hogy kétezer roma nőt képeznek ki szociális asszisztensnek. Nekik abban lesz szerepük, hogy összekössék az államot a roma társadalommal, hidat építsenek, kapcsolatokat alakítsanak ki, segítsék a többség és a kisebbségek közötti megértést, a közösségi normák tiszteletét. Balog Zoltán arról is beszélt, hogy erős kulturális identitás nélkül nem lehet integrálódni, ezért az általános iskolákban roma népismeretet kellene tanítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik