Belföld

A gyerekek 10-20 százalékát éri szexuális bántalmazás

Főleg a gyermekotthonokban rossz a helyzet. Az esetek ritkán kerülnek nyilvánosságra.

Európában a gyerekek, azaz a 18 év alattiak 10-20 százaléka szenvedi el a szexuális visszaélés valamilyen formáját. Így becsülik nemzetközi tanulmányok, és leírják azt is, hogy az intézményekben élő gyermekeket még inkább fenyegeti a szexuális abúzus – derül ki Szabó Máté gyermekjogi ombudsman tanulmányából. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2011-es projektjei között kiemelten foglalkozott a gyermekek egészséghez való jogával és benne – fokozott védtelenségük okán – a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazás problémájával is.


Fotó: Shutterstock

A gyermekek bántalmazása, különösen a sérelmükre elkövetett szexuális erőszak rendkívül nehezen tetten érhető jelenség, a vizsgált gyermekotthonok nem rendelkeznek egységes szakmai protokollal a bántalmazás felismerésére, sem módszertani útmutatóval a probléma kezelésére. A biztos vizsgálata arra is rámutatott, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer a bántalmazás jóval kevesebb esetét mutatja ki, mint a társadalomtudományi kutatások. A szakellátásban nevelkedő gyermekek sérelmére elkövetett bántalmazásokról pedig nincsenek is adatok, holott a nemzetközi felmérések olyan esetszámokról számolnak be, amelyekből arra lehet következtetni, hogy hazánkban sem lehet jobb a helyzet.

Feltűnő, milyen kevés gyermek kér segítséget. Ezt több ok magyarázza: túlságosan fiatalok a problémájuk jelzéséhez, jogaik érvényesítéséhez, továbbá a gyermekvédelmi jelzőrendszer szervei nem eléggé érzékenyek ezekre a panaszokra. A jelentés azt is megfogalmazza, hogy a gyermekek panasztételi joga ugyan formálisan biztosított, de a gyermekvédelmi jelzőrendszer megfelelő működése az ott dolgozók személyes elkötelezettségén múlik. Előfordul, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai sokszor azért nem teljesítik kötelezettségüket, mert félnek, hogy a jelzéssel érintett személyek ezt megtorolják rajtuk.

Szabó Máté ombudsman fontosnak tartaná, ha a képzéseken, továbbképzéseken megismertetnék a szakellátásban dolgozókat a gyermekbántalmazással szemben kidolgozott legújabb módszertani útmutatókkal, a kutatások friss eredményeivel – olvasható a közleményben. Javasolta, hogy a nemzeti erőforrás miniszter fordítson kiemelt figyelmet a gyermekek jogtudatosítására és annak ismertetésére, hogy gyermekbántalmazás, szexuális abúzus vagy elhanyagolás esetén a gyermek mely szervekhez fordulhat segítségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik