Belföld

Windows Intune – egy rendszergazda naplója: szerda [X]

Szerda reggel, köd és hideg van, ezek a mínuszok teljesen kiborítanak reggelente. A mai nap egy nyugodt napnak ígérkezik.

Szeretem az ilyen szerdákat: pár kötelező kattintgatáson kívül gyakorlatilag üres a naptáram: senki nem akar három megbeszélésre behívni, nem kell a munkatársakkal kardozni az ő érdekükben, egyszerűen minden csak működik.

El is döntöttem tehát, hogy délelőtt az Intune-ban valamennyi céges gép hardver profilját átnézem és létrehozok pár olyan értesítési szabályt, mellyel megsokszorozhatom az ilyen nyugodt napok számát a jövőben.

Ahogy látom, nem egy gépen van a merevlemez 80% feletti telítettségen, első körben egy kör email megfogalmazásával kezdem, miszerint rendszerkarbantartás miatt mindenkit felszólítok, hogy kezdje el gépéről eltávolítani azokat a nem szükséges vagy odaillő fájlokat, amik a munkához nem elengedhetetlenek. A többit meg lehetőség szerint lője fel a felhőbe, ha már ilyen modern cég vagyunk, hogy cloud-alapon tárolunk mindent.

Második körben, még a világgazdasági válság kellős közepén előállnék a főnöknek, hogy kell 10 db új winchester – amik ára most a thaiföldi gyárak víz alá kerülése miatt az egekben van – egy HD Sentinelt fellövök minden gépre az Intune-nal, távolról. Ezt a programot azért szeretem, mert bár első hallásra nem hangzik túl komolynak az, hogy napra pontosan megbecsüli a merevlemezek hátralévő élettartamát, azért az vitathatatlan előnye, hogy azok korát is ugyanígy láthatjuk vele minden gépen, így pontosabb képet kaphatunk arról, hogy ezek cseréje mikor lehet esedékes.

Miután a fél cég konferencián van, így az ebédet viszonylag gyorsan, egy internetes rendeléssel, majd az asztalomnál ülve letudom, ezt ma végig akarom játszani.

Ahogy sejtettem, a gépekre az Intune-nal távolról feltelepített winchester-figyelő szerint sem indokolt lecserélni semelyik gépen a merevlemezt, mindegyik 250 GB feletti méretű, és kiváló állapotú. Biztos, ami biztos egy töredezettség-mentesítőt elindítok mindegyiken, abból még baj sosem volt, na meg most úgy sincsenek bent, hogy közben azért hívogassanak, mert lelassult a gépük.

Annak érdekében, hogy ne forduljon elő az, hogy a jövőben egyszer csak megáll valamelyik gép, úgy döntöttem, hogy felveszem a rendszerbe azt, hogy ha bármelyik kolléga merevlemezének olvasási sebessége lelassul, akkor kapjak róla riasztást. Közben rám is sötétedett, hazaindulok, holnap folytatása következik.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik