Belföld

Windows Intune – egy rendszergazda naplója: hétfő

Hétfő van, reggel 8 óra. Újabb hét kezdődik, befele tartok az irodába. A héten a céges szoftverek rendberakása a projekt.

Szokás szerint a kelleténél hamarabb értem be: a budapesti tömegközlekedés kiszámíthatatlanságát ma egy extra hosszú, 10 perces reggeli kávézással kompenzálom. Aztán irány az Intune.

No, hát jött pár Windows frissítés, ezeket szépen végigkattintom a 24 gépen, amiket érint, most veszem észre, hogy Éva gépén még XP van, ezt gyorsan jelzem is a főnöknek. Egyrészt mert valamennyi gépünk már Win7-es, másrészről pedig az Intune-hoz amúgy is jár a mindig legfrissebb Windows licensz. Arról már nem is beszélve, hogy így nekem is könnyebb a dolgom, hogy nem kell ellenőrizgetni a verziókat és barchobázni Évával, amikor a sokat mondó „nem megy az internet” hibajelenséggel megtalál az Intune segítségnyújtás funkciójában. Ami ugye internet-alapú. Na mindegy.
Péter gépén szokás szerint újabb szoftverek jelentek meg múlt hét óta, egy shareware Total Commander, egy Winrar, hiába mondom már évek óta, hogy van ezekre központi licenszünk megvásárolva, ő mindig megtalálja a módját annak, hogy a promt igényeinek megfelelően letöltsön valamit.

No tehát, a szoftverkarbantartás a feladat, kezemben a megvásárolt céges licenszek, egyelőre felviszem őket, hogy aztán megnézzem mik azok a programok, amikhez vagy elkeveredtek a papírok, vagy már nem érvényesek, mert lejártak. És máris itt az ebédidő.

A jól megérdemelt, csapattal együtt töltött ebédet követően elküldöm a listát a főnöknek, mire jön a válasz: körülbelül a felét nem kaptam meg a licensz-listának, átmegyek és megdicsérem hát Ágit a pénzügyön, aki a 2008-as papírokat kompletten elfelejtette átadni.

Éva közben megint bejelentkezik: az Asztalán ékeskedő Intune ikonra rátenyerelve elpanaszolja, hogy nem ment el egy emailje. Kiderült, hogy 30 megabájtnyi képet csatolt hozzá. No sebaj, úgy látom, hogy ő sem alszik együtt a belső IT-házirenddel.

Délután 4 óra van, a kibővített listát feltöltve úgy látom, hogy a tervezettnél gyorsabban bővült a cég az elmúlt két évben: kell még vennünk 2 cal-t az Outlook Exchange-hez és 1 db Adobe licensz is hiányzik, valamint még régről van egy videó konvertáló program igényünk is, ezt az igényt továbbítom is felfele, mintegy szoftveres audit jelentéssel lezárva a hétfőt. Na meg a kötelező focival a kollegákkal, ha már egész nap ülök az Intune előtt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik