Belföld

Sok a beteg, de influenzás nincs

Az elmúlt héten némileg emelkedett az influenzagyanús esetek száma, de közülük egy beteg szervezetében sem mutatták ki az influenzavírust.

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján azt írta: a 46. héten nagyjából hat százalékkal többen, 5900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban. Az ország tizenkét közigazgatási területén emelkedett, hét területén csökkent, egy területen nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. A legtöbben Tolna és Nógrád megyében betegek.

A betegek több mint tizenkét százaléka volt 14 éven aluli gyermek, csaknem tíz százalékuk 60 éven felüli. A betegek nagyjából fele 15-34 éves fiatal felnőtt, míg a 35-59 évesek aránya több mint 28 százalék volt.

Az idei influenzaszezonban az OEK légúti vírus osztályán a 40. és 46. hét között összesen 127 vizsgálati anyagot dolgoztak fel. Ezek közül egy mintában influenzavírust és nyolc mintában parainfluenza-vírus jelenlétét igazolták.

A parainfluenza-vírus az influenzához hasonló tüneteket okoz. Elsősorban a tüdőt támadja meg, és a krupp – a gyerekeknél fulladásszerű tüneteket okozó alsó légúti megbetegedés – 75 százalékáért felelős.

November elején az ÁNTSZ azt közölte: a 2011/2012-es influenzaszezonban egy 18 éves beteg szervezetében mutattak ki először az influenzavírust.

Az oltás országszerte megkezdődött; a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes azt mielőbb beadatni. Az idén is 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére. Az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg az oltást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik