Belföld

Milyen a “tescós” dinnye?

A termelőknek óriási kiugrási lehetőséget jelent az együttműködés egy-egy nagy áruházlánccal. Megállapodni viszont nem egyszerű.

“Nekünk, termelőknek és kereskedőknek az áruházláncok a füleink és a szemeink, rajtuk keresztül kapunk a vásárlóktól visszajelzést,ezért kell velük együttműködni. Meglátjuk, mi lesz, utána értekezzünk róla, bízunk benne, hogy összejön” – mondta az origo-nak Péter László dinnyetermelő, a Frucht Melonen Kft. vezetője, mielőtt a bement a Tesco szegedi beszállítói fórumára, amelyen a vállalat magyar beszállítókat választ ki.

Az évente egyszer-kétszer megrendezett beszállítói fórumra csak olyan cégek, termelők hivatalosak, amelyek korábban nem vettek részt hasonló eseményen, és még nem beszállítói a Tescónak. A menetrend egyszerű, a különböző időpontra meghívott vállalkozások, a régióban (Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében) működő zöldség-, gyümölcs-, bortermelők, valamint péksüteményeket, húskészítményeket előállító vállalkozók az adott terület tescós szakértőivel ülnek le egy-egy asztalnál. A fórumon kiválasztják a cégeket, majd megkezdődik a finomhangolás, két-három egyeztetés következik, ezután jöhet a szállítás, így körülbelül hat hónap telik el az első lépcsőtől a tescós polcokon való megjelenésig.

Az egyik reggeli tárgyaláson egy almakereskedővel ültek le a tescósok. Az egyik név nélkül nyilatkozó, évtizedes szakmai múlttal rendelkező gyümölcskereskedő tisztában volt azzal, hogy néhány száz tonnás éves almatermésével kis szereplő lenne a Tesco beszállítói között, de határozott tárgyalópartner benyomását keltette. A tescósok azt kérdezték tőle, hogy úgynevezett fészektálcán is be tudja-e szállítani a terméket, erre a termelő mondta, hogy igen, de ehhez fejlesztenie kell, azt pedig csak akkor teszi meg, ha előszerződést kötnek vele, azaz szinte biztos lesz a megrendelés. (A fészektálca egy papírdoboz, amelyben mindegyik almának külön-külön van egy mélyedés kialakítva, így gusztusosabb a kiszerelés, mintha ládából kínálnák.)

“A CBA-val egyszer megjártam, a veszprémi egységbe vittem egy kamion almát, és a minőségellenőr nem engedte be a szállítmányt a raktárba, mondván, az rossz minőségű. Pedig ugyanolyan volt, mint az egy héttel korábban szállított rakomány. Megsétáltattam egy kamion almát az országban, ami komoly költséget jelentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik