Belföld

Köznevelési törvény a legfontosabb jogszabály

A köznevelési törvény lesz a legfontosabb jogszabály, amelyet a parlament idén elfogad, ugyanis harminc évre meghatározza a sorsunkat.

Lázár János az m1 Ma reggel című műsorában szerdán elmondta, arra törekszik, hogy az országban minél több helyen alkalmazzák azt az integrációra épülő oktatási modellt, amelyet az általa vezetett Hódmezővásárhelyen megvalósítottak. A köznevelési törvény javaslatához benyújtott módosító indítványával kapcsolatban – amely csaknem ötven ponton változtatna az előterjesztésen – kifejtette: problémásnak tartaná úgynevezett felzárkóztató osztályok létrehozását, szerinte ugyanis a hátrányos helyzetű, külön foglalkozást igénylő gyermekek számára az óvoda és az iskola között kellene megteremteni az “átmenetet”. A legfontosabb célnak azt nevezte, hogy a törvény lehetővé tegye a felzárkózást. “Akkor tudom tiszta lelkiismerettel megszavazni, hogy ha ennek a követelménynek megfelel” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a köznevelési törvény a legfontosabb jogszabály, amelyet az Országgyűlés idén elfogad, az ugyanis harminc évre meghatározza az ország sorsát.

A kis létszámú fejlesztő iskolai osztály beindítása már önmagában az iskolai szegregációt determinálná – így indokolta a parlamenti honlapra múlt hét csütörtökön felkerült indítványcsomagjában a frakcióvezető, hogy miért javasolja azt: ne kis létszámú fejlesztőpedagógiai osztályban, hanem óvodai fejlesztőcsoportban foglalkozzanak a nem iskolaérett gyermekekkel.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett együttműködésről Lázár János a köztelevízióban azt mondta: “Azok az országok, amelyek bekapcsolják a biztonsági övet, és netán baleseti biztosításban gondolkodnak, azok felelősen gondolkodnak a polgáraik sorsát illetően. Ebben szerintem semmi különleges, extra nincs”. A gazdasági növekedéshez szükség van bizonyos védőgaranciákra, amelyeket mások mellett az IMF is képes garantálni – fűzte hozzá, megjegyezve, ez nem azt jelenti, hogy másokkal ne kellene tárgyalni. Közölte: frakciótársával, Rogán Antallal együtt ő is megbeszélést folytatott a Magyarországon tartózkodó IMF-delegációval, amelyen téma volt egyebek mellett a gazdasági növekedés és az ország átalakítása.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban a frakcióvezető badarságnak nevezte azt a bírálatot, amely szerint a Fidesz saját magára írta a törvényt. Nem az a kérdés, ki nyeri a választást, hanem az, hogy aki nyer, képes legyen világos felhatalmazással kormányt alakítani – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, amit korábban jelzett, vagyis hogy alkotmányossági aggályokat vethet fel, hogy a határon túli magyaroknak csak egy szavazatuk lenne, mivel csak listára voksolhatnának, Lázár János azt mondta: az alkotmányosság és a realitás kérdése merül fel, mert lehet, hogy ez valóban felvet alkotmányossági kérdéseket, de abban biztos, hogy a magyar társadalom ma ennél többet nem tud elfogadni.

A Fidesz frakcióvezetője az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is beszélt szerda reggel a választási törvényről, és közölte: ha javaslat érkezik, készek megtárgyalni az induláshoz szükséges ajánlószelvények tervezett számának – 1500 – a csökkentését.

A parlamenti képviselők javadalmazásának átalakuló rendszerével kapcsolatban megjegyezte egyebek mellett azt, hogy a tervek szerint az Országgyűlés honlapján elérhető lesz, hogy a képviselő mikor, hol és mennyit tankolt az üzemanyagkártyájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik