Belföld

Orbánék emelik a nyugdíjkorhatárt?

Egyeztetett a nyugdíjakról Orbán Viktor, ám valójában a Fidesz szakpolitikusával tárgyalt. Így mindenben egyet is értettek - írja a Népszava.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatóján nem esett szó arról, hogy a korhatár alattiakat és a rokkantnyugdíjasokat kitaszítják a rendszerből, a nyugdíjak reálértékének megőrzése valójában befagyasztást jelent, és jóval előbbre hozzák a korhatáremelést is. Eszerint, 2014-től 65 év lesz a nyugdíjkorhatár számol be a Népszava, amely arra emlékeztet, hogy korábban, a szocialista kormányok idején az volt a terv, hogy a korhatár csak 2027-re éri el a 65 évet.

A szóvivő – a miniszterelnök és Iván László szakpolitikus tárgyalásáról – azt mondta: a nyugdíjasok és a nyugdíjak biztonságban vannak, az ellátások idén és jövőre is megőrzik reálértéküket, a rezsiköltség pedig nem nő nagyobb mértékben, mint a nyugdíj. A lap szerint Szijjártó arra nem tért ki, hogy megváltoztatják a nyugdíjemelés módját, eltörlik azt a Bajnai-kormány által hozott szabályt, hogy a 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedés felett lehetőség van a nyugdíjak reálértékének emelésére. A jövőben így csak a várható inflációval emelnék az ellátásokat.

Ez pedig azt jelenti, hogy befagyasztják a nyugdíjak reálértékét. A kormány a jelek szerint eltörli a nyugdíjas fogyasztói árindex fogalmát is, márpedig ez volt az alapja az őszi emelésnek. Azt sem beszélték át, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője 2007-ben azt nyilatkozta, nem lehet hozzányúlni a fegyveres rendvédelmisek szolgálati törvényben biztosított jogaihoz.

Orbán levele

Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök levélben kereste meg a nyugdíjasokat. A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak – hangsúlyozza Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak írt levelében, amelyet keddtől kézbesítenek a címzetteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik