Belföld

A HM nem tervezi a sorkötelezettség visszaállítását

Nem léteznek a sorkötelezettség visszaállítását tartalmazó szándékok vagy tervek - így reagált a Honvédelmi Minisztérium a Vadai Ágnes által elmondottakra.

A tárca közleményében “súlyos szakmai tévedésnek” nevezte, hogy “a parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció elnevezésű párthoz tartozó” képviselő összekeveri a hadkötelezettséget a sorkötelezettséggel. Mint írták, “a politikus megállapításai a tárca álláspontja szerint megalapozatlanok, az általa felvetett érvek a törvényjavaslat ismeretének hiányára, esetleg értelmezésének nehézségeire, vagy az információk szándékos torzítására, félremagyarázására utalnak”.

Vadai Ágnes, a Gyurcsány-, és Bajnai-kormány honvédelmi államtitkára a parlamentnek a múlt héten benyújtott kormányjavaslatot értékelve azt mondta: 2012. január 1-jén létrejön a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, amely minden nagykorú magyar állampolgárságú férfit nyilvántartásba vesz. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjtené össze az adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kérnének be egészségügyi adatokat, míg a hadköteleseknek kötelezővé tennék, hogy a változásokat 8 napon belül jelentsék be a parancsnokságnak.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítaná a magyarországi férfiak előzetes egészségi alkalmasságát – hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció alelnöke, megjegyezve: hasonló nyilvántartást a sorkatonaság megszüntetése óta nem vezetnek, és “2011-ig nem is érezte senki a szükségét”.

Vadai Ágnes úgy véli, az előzetes alkalmasságról szóló nyilvántartás mellett a sorkötelezettség visszaállítására utal az is, hogy Pósán László fideszes képviselő az alaptörvény vitájában felvetette: ellentmondás van a honvédelmi kötelezettség és a sorkatonaság eltörlése között, mivel az előbbi teljesítéséhez kiképzésre van szükség. Ugyancsak jelzésértékűnek nevezte, hogy a honvédelmi tárca államtitkára az a Simicskó István, aki korábban nemmel szavazott a sorkatonai szolgálat eltörlésére.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében tudatta: a tárca vezetői több alkalommal világossá tették a közvélemény számára, hogy nem léteznek a sorkötelezettség visszaállítását tartalmazó szándékok. Az új alkotmány –kizárólag háborús helyzetben, vagy azt megelőzően, parlamenti jóváhagyást követően ad lehetőséget az állampolgárok személyes részvételén alapuló hadkötelezettség kihirdetésére. “Békeidőben továbbra sincs és nem is lesz tehát sorozás, összeírás, vagy bármilyen megjelenési kötelezettség” – fűzte hozzá a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik