Belföld

Tétényi: Nagyon sokat puhultam

Esztergom polgármestere szerint több ponton is párhuzam vonható városa és Magyarország között.

Nemrég találkozott Lázár János frakcióvezetővel. Felajánlotta, hogy beléphet a Fideszbe?

Nem. Tudják rólam, hogy független vagyok, és nincs olyan ajánlatuk, amire igent mondanék.

Árulja el, miről tárgyaltak a frakcióvezetővel?

Abban állapodtunk meg, hogy semmit nem hozzuk nyilvánosságra abból, amit négyszemközt beszéltünk.


Fotó: Kummer János

Az MSZP is megkereste már?

Nem kívánok párttag lenni sehol. A függetlenségemet és a szabad gondolkodásomat az biztosítja, hogy megpróbálok a közösség érdekében tenni.

A francia Libération önt Jeanne D’Archoz hasonlította. Rossz hír, hogy az orléans-i szüzet megégették.

Nem akarom úgy végezni mint Jeanne D’Arc, és merem remélni, hogy meg tudom valósítani a politikámat. Esztergom esete is hozzájárult ahhoz, hogy megjelent egy új közgondolkozás, valamint sikeres volt egy civil összefogás, ami Magyarországnak 2014-ben talán még példát is mutathat.

Úgy gondolja, hogy a 2014-es választást nyerhetnék akár a civilek is?

Ez kérdés. A civilszervezeteket, illetve a facebookos szerveződéseket nagyon nehéz egyben tartani. Az országos politikában egyelőre azért nem sikeresek ezek a szerveződések, mert ahhoz, hogy közvetlenül részt vehessenek a közéletben, párttá kellene alakulniuk. A civil társadalom szervezetlensége azonban megakadályozza, hogy meghatározó politikai erőként lépjenek fel Magyarországon. Azt mindenki érzi, hogy egy politikai vákuum alakult ki a jobb- és a baloldal között, és érezzük, hogy kellene valami, ami középre húz.

Találkozott már Seres Máriával?

Igen.


Fotó: Kummer János

Terveznek is valami együttműködést?

Abban hiszek, hogy a civilek hálózatban tudnak jól együttműködni. A civil társadalomban éppen az a jó, hogy az emberek ügyek mentén szerveződnek. Nehéz azonban egy nagy közös ügyet találni, ami meg tudna alapozni egy országos civil összefogást.

Esztergomban a nyáron azért gyűjtöttek aláírásokat, hogy oszlassák fel a képviselő-testületet. Nemrég egy – a város működését érintő – népszavazást indítottak útjára. Esztergomban működnek az ilyen jellegű akciók?

A nyáron 7519 aláírást gyűjtöttünk össze. Az íveket fölhoztuk a Parlamentbe, azóta semmi sem történt. A mostani helyi népszavazásra azért van szükség, mert a köz ügyeit a megválasztott képviselő-testület nem hajlandó napirendre tűzni. A népszavazással tulajdonképpen egy közvetlen hatalomgyakorlást kívánunk megvalósítani.

Egyre többször hallani öntől, hogy párhuzamot von Esztergom és Magyarország között. Nem túlzás ez?

Több ponton kísérteties a hasonlóság. Elsősorban a gazdasági helyzetre gondolok. Esztergom intézményei működésképtelenné váltak. Ugyan én nem látok bele az országos költségvetésbe, de a makrogazdasági mutatók alapján kijelenthető, hogy az ország is nehéz gazdasági helyzetben van. Csak az önkormányzati szektornak ezermilliárdos az adósságállománya. A másik párhuzam: a kétharmados többség. Esztergomban mind a tíz választókörzetet megnyerte a Fidesz-KDNP. Úgy gondolják, hogy ez az abszolút többség felhatalmazza őket arra, hogy bármit megtehetnek a városban. Számomra kérdés, hogy az országban a választók meddig hajlandóak elviselni, hogy a kétharmados parlamenti többség bármit átverhet az Országgyűlésen.


Fotó: Kummer János

Beszéljünk egy kicsit a magánéletéről! Könnyű önnel veszekedni?

Az évek alatt nagyon sokat puhultam. Általában próbálom megérteni a másik felet. Én magam szabadabb gondolkodású vagyok, ezért feltételezem, hogy mások is így állnak hozzám.

A vitákat ki szokta megnyerni?

Kompromisszumokra törekszem. Úgy érzem, békében vagyok a világgal. 2000-ben Kambodzsában jártam, ahol megismerkedtem a keleti filozófiákkal, amelyek elég nagy hatással vannak az értékrendemre. Ma már nem olyan fontos számomra a karrier, a pénz vagy a hatalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik