Belföld

Jön az elkúrtukadó?

Különadót vethet ki a parlament, ha a kormány valamely döntése elbukik az Európai Bíróság vagy az Alkotmánybíróság előtt, és az államot kártérítésre kötelezik.

Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály nemcsak “az 1990 előtti bűnök” miatti kárpótlást rendezné különadóból. Akkor is különadót vetnének ki, ha a jelenlegi kormány hibás döntései miatt fizetendő kártérítés a büdzséből nem gazdálkodható ki.

“Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, ha az Alkotmánybíróság vagy az Európai Unió Bírósága döntéséből az állam által teljesítendő olyan fizetési kötelezettség fakad, amelynek teljesítésére a központi költségvetésről szóló törvényben e célra előzetesen meghatározott összeg nem elegendő, és a hiányzó összeg a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás követelményének sérelme nélkül a központi költségvetésről szóló törvényben más célra meghatározott összeg terhére sem pótolható, tartalmában és elnevezésében is kizárólag és kifejezetten az e kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó, a közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulást kell megállapítani.”

A Világgazdaság szerint a törvényt alkalmazni lehetne már folyamatban lévő ügyekre is, vagyis a 272 milliárdos áfa-visszatérítést már lehetne különadókból finanszírozni. Ugyanakkor kérdéses még, nem ítélik-e az EU szabályaiba ütközőnek a telekomadót, a válságadót, a Malév-támogatást, a magánnyugdíjpénztárak állami tulajdonba vételét, a végtörlesztést, amellyel kapcsolatosan az Európai Bizottság éppen tegnap közölte: tízhetes határidőt ad Magyarországnak, hogy reagáljon az uniós aggályokra.

Az MSZP jelezte, hogy akár 800-900 milliárd forintnyi különadó lehet aggályos, így akár a jövő évi adóemelés összegének kétszeresét is kiróhatja a kormány az emberekre. A szocialisták szerint a salátatörvénybe rejtett „alattomos passzus” alapján az Orbán-kormány saját jogsértéseit adóztatja meg.

A Lázár-Harrach-féle javaslat gyakorlatilag ugyan felmentést ad a kormánynak, amelynek mostantól kezdve alkotmányos joga hibázni, és azt megadóztatni, de az előterjesztés nyílt beismerése az Orbán-kormány eddigi „hibáinak”. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter ennek kapcsán a minap egy közösségi oldalon azt írta, hogy hiányolja a klasszikus idézetet az aktuális kormányzati megszólalásokból: “Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik