Belföld

Elsötétül és éhen marad Esztergom

Nem sikerült határozatot hozni az elmaradt számlák rendezéséről. Nem lesz közvilágítás és közétkeztetés a kórház kivételével a balhés városban.

Esztergomban szerdától nem lesz közétkeztetés gyermekintézményekben és a szociális központban, illetve megszűnik a közvilágítás, miután a helyi képviselő-testület kedden, határozatképtelenség miatt, nem tudott dönteni a két szolgáltató számláinak kifizetéséről.

A válságköltségvetés módosítása ügyében rendkívüli ülésként meghirdetett tanácskozáson a tizenöt tagú testület tagjai közül a független polgármesteren kívül három Fidesz-KDNP-s és egy jobbikos képviselő jelent meg. Tétényi Éva polgármester elmondta, legközelebb pénteken üléseznek, addig arra kéri a szülőket, hogy hideg élelemmel indítsák iskolába a gyerekeket, illetve önkéntes felajánlásokat kért az étkeztetés megoldására.

A Komárom-Esztergom megyei településen közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast Esztergom Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy pozitív döntés esetén biztosították volna az étkeztetést, így azonban szerdán – többszöri figyelmeztetés után – a helyi kórház kivételével mindenütt leállítják a szolgáltatást. A kényszerű lépés mintegy ezer diákot és száz idős embert érint.

A közvilágítást végző Tivi Kft. ügyvezetőjét az MTI-nek nem sikerült elérnie, titkárságán azonban közölték, intézkedési tervüket jelenleg a cég ügyvédje vizsgálja; mint hozzátették, Drága Bálint tartja magát pénteken tett nyilatkozatához. Az ügyvezető aznap úgy fogalmazott: “az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost, ha nem látok más megoldást”.

A testület legutóbbi, pénteki ülésén a polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan költségvetési módosítást terjesztett elő, amely alapján kifizették volna a HunGastot illető 27 millió, illetve a Tivinek járó 19 millió forintot. A frakcióvezető az ülésen gyermeke betegsége miatt nem volt jelen, a testület fideszes tagjai pedig párttársuk, Meggyes Tamás korábbi polgármester indítványát szavazták meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított – emlékeztetett a polgármester.

A pénteki ülésen elhangzott, hogy az adósságrendezés alatt álló önkormányzat a HunGastnak 100 millió forintot meghaladó összeggel tartozik, a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek pedig 150 millióval, és a lejárt adósság túlnyomó része az előző polgármester hivatali idejében keletkezett.

A keddi rendkívüli ülésre megjelent három fideszes képviselő közül Kálmán Sándor olvasta fel a Fidesz-KDNP- frakció közleményét, amely szerint a képviselők kedden aljegyzői állásfoglalást kértek a közvilágítással és a gyermekek étkeztetésével kapcsolatban Balla Sándor aljegyzőtől. A képviselő szerint a polgármesternek kötelessége lett volna átutalni a testület határozatában foglalt 10 millió forintos összeget a szolgáltatóknak, azt nem tagadhatta volna meg.

Kálmán Sándor azt mondta, jelenleg csaknem 420 millió forint van a város számláján, amelyből ki lehetne fizetni az elmaradt tartozásokat. “Tétényi Éva felelőtlen városvezetői magatartása már tarthatatlan, ezért felszólítjuk, hogy mondjon le hivataláról, és ne ártson többet az esztergomi családoknak, gyermekeknek” – fogalmazott Kálmán Sándor.

Pál György (Fidesz-KDNP) már magát az aljegyzői állásfoglalást idézte, amelyben az előzmények ismertetése után csak ez szerepelt: “a képviselő-testület döntését a polgármesternek kell végrehajtani, és az utalványozási jog is őt illeti meg”. Pál György ezt követően megpróbálta rábeszélni Tétényi Évát “a gyerekek érdekében”, hogy utalja át a HunGastnak a 27 millió forintot. “Nem hiszem, hogy ezzel törvénysértést követne el polgármester asszony” – tette hozzá.

Tétényi Éva zárszavában közölte, ha a működésképtelenséget okozó testület lemond, akkor ő is hajlandó erre. Egyúttal rámutatott, ő egyrészt hiába írna alá ma bármit, nincs aki ellenjegyezze, mert az aljegyző is elhagyta a hivatalt az ülés idejére.

A független polgármester azt mondta, a testület el sem fogadhatta volna a 10-10 millió forint átcsoportosításáról szóló előterjesztést, mert a közétkeztetésre szánt összegeket az egyes intézmények költségvetési sorába kellett volna beállítani. Továbbá a közvilágítás költségvetési sorában is csak egymillió forint szerepel, itt is költségvetést kellene módosítani, de erre csak a többséget adó Fidesz-KDNP-frakció képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik