Belföld

Mesterházy 85 százalékos Fidesz-többséget vizionál

"Mondjon le!" Ismét tarol e klasszikus felszólítás a Házban.

Sajtótájékoztató-cunami zúdult hétfő délben a parlamentre. Olyannyira, hogy a szocialisták új frakcióvezetését úgy mutatta be Mesterházy Attila pártelnök, hogy az ülésteremben már javában zajlott a „hülye Matolcsy” versus „okos Matolcsy” vita. Még az öttagú elnökség gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője, Józsa István is csak némi késéssel, társait hátrahagyva indult a patkóba.


Fotó: Berecz Valter

Soroljuk a többi szocialista vezetőt is, titulusostul, ők viszik a 2014-es választásokig a szegfűs zászlót.

Természetesen marad frakcióvezető Mesterházy Attila. Általános helyettese Tóbiás József, aki egyúttal frakcióigazgató is, plusz koordinálja a társadalompolitikai és a fenntartható fejlődéshez kötődő kérdéseket. Lukács Zoltán az önkormányzati kabinetet vezeti, hozzá tartozik a humán világ balos metszete, valamint a baloldali önkormányzatok. Tag még: Harangozó Tamás.

Mesterházy bejelentette: név szerinti szavazást kér a munka törvénykönyve és a nyugdíjak ügyében. Az MSZP kiáll továbbá a plázastop ellen, és ellenzi Áder Jánosnak az új választójogi törvény tervezetében szereplő azon ötletét, miszerint az egyéni választókerületi győztesek „fölösleges” szavazatai is fölkerüljenek a kompenzációs listára. Mesterházy számításai szerint, ha e törvény lett volna érvényben tavaly tavasszal, a 85 százalékos Fidesz-többség ülne ma az Országgyűlésben.

Mesterházy a Fidesz „legújabb agymenésének, bűnbakképzésnek” minősítette, hogy Orbánék – egyelőre ismeretlen paraméterek mentén – kizárnák a közéletből a volt MSZMP-seket. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy mások mellett Martonyi János, Matolcsy György és Fónagy Jenő is az állampárt tagja volt.

Fél órával Mesterházy előtt egy az MSZP fájáról frissen leszakajtott sarj, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője, Molnár Csaba is „alternatív napirend előtti felszólalást” tartott. Azért alternatívot, mert jobb esetben is csak fél év múlva alakíthatnak frakciót – ehhez tartozik az igazi napirend előtti felszólalás joga.

Molnár – nem kicsit túlértékelve pártja szerepét – úgy véli: Orbán a DK javaslatára ült ismét tárgyalóasztalhoz az IMF-fel. „A Fidesz gazdasági háborúja elbukott, azonnali, teljes és feltétel nélküli fegyverletétellel véget ért.” Molnár követeli, mondjon le az Orbán-kabinet, és a fideszes kétharmad állítson új, Orbán- és Matolcsy-mentes kormányt.

A DK tizenkét pontban foglalta össze javaslatait, „hogy 2012 ne a valóságtó való elrugaszkodás éve legyen”. Egyebek mellett helyreállítanák az Alkotmánybíróság jogkörét, a Költségvetési Tanács függetlenségét, újraterveztetnék a jövő évi makrogazdasági elvárásokat. Januártól visszahoznák a második szja-kulcsot, kivezetnék az „EU-ellenes extraadókat”, valamint orvosolnák a volt magánnyugdíj-pénztárasok bajait.

Ejtsünk még szót a jobbikos Volner Jánosról, aki szintén ájemefezett. „Lezárult a pénzügyi szabadságharcnak nevezett matolcsysta ámokfutás korszaka” – így az ellenzéki politikus. Aki Matolcsy tevékenységét „Kóka ámokfutásához” hasonlította.

Aki a parlamenti adok-kapokot nem tartja elég izgalmasnak, javalljuk: olvassa el minapi Kóka-interjúnkat. Itt. Mire a végére ér, elkezdődik Lázár János sajtótájékoztatója. Ott leszünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik