Belföld

Leteszteltük: Windows Intune – a céges gépek őre 2 [x]

Az Intune-ra való feliratkozás, és a kliens gépekre való szoftver telepítések után megkezdhetjük a szolgáltatás cégünkre szabását.

Vállalatmérettől függően az első kézenfekvő feladat az egyes részlegek, vagy divíziók-szerinti csoportbontás lehet az Intune-on belül: a kliens programok telepítése és ezáltal a céges gépek Intune-ba való bekötését követően tetszőleges számú csoportba rendezhetjük a munkatársakat annak érdekében, hogy a későbbiekben megfelelőképpen strukturálva tudjuk az egyes rendszergazdai feladatokat távolról elvégezni.

Hardver- és szoftverprofil minden gépről

A csoportok létrehozását követően a „Számítógépek” menüpontban tudjuk egy listában nyomon követni az céges PC-k állapotait, az azokra szükséges frissítések számát, illetve az azokra jellemző hardver és szoftver profilt is itt tudjuk gépenként lekérni. A távolról való teljes körű rálátás praktikus lehet a sok esetben alulspecifikált „lassú a gép” –jellegű általános hibabejelentéseknél: a hardver elemeknél az asztalunktól való felállás nélkül konstatálhatjuk azt, hogy az egyes hibák vajon a nem elegendő fizikai memória miatt léptek fel, vagy azok egyéb, szoftveres meghibásodások eredményei.

Az Intune összetettségére jellemző módon az egyes gépek hardver listáiban még az egyes részegységek illesztőprogramjainak dátuma is nyomon követhető, az aktuális IP címen és MAC-addressen keresztül magának a gépnek a sorozatszáma is kiolvasható távolról. Ugyanígy a szoftvereknél is: az egyes telepített programok listáján túl azokhoz egy külön űrlapon egyedi, vagy mennyiségi szoftver licenszek is rendelhetők, melyek kezdő-, illetve végdátumai a rendszerben kerülnek eltárolásra annak érdekében, hogy azok lejártakor az Intune automatikusan figyelmeztessen bennünket a megújítás szükségességéről.

Azon felül, hogy a céges gépeken futó szoftverek listája nyomon követhető, azokra újak is telepíthetők távolról. Új szoftver telepítéséhez mindösszesen annyi a dolgunk, hogy első lépésben annak telepítő fájljait feltöltjük az általunk a rendelkezésünkre álló 2 gigabájt felhő tárhelyre, majd a cél számítógépeket kijelölve telepítjük azokat anélkül, hogy a munkatársnak, aki éppen az adott gépen dolgozik, egy percre is fel kellene állnia a székéből.
Az így, vagy helyileg telepített szoftverek listája az Intune-ból közvetlenül kinyomtatható és exportálható is amellett, hogy azok szükséges frissítéseiről is folyamatosan értesülünk az kezdőoldalról, vagy a Rendszer – áttekintés fül alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik