Belföld

A győztes után is járna töredékszavazat

Az egyéni választókerületben mandátumot szerző jelölt után is járna töredékszavazat a Fidesz választásitörvény-javaslata alapján.


Fotó: Neményi Márton

A Lázár János frakcióvezető által jegyzett indítvány szerint nemcsak a mandátumot nem szerző jelöltre leadott voksok számítanának töredékszavazatnak, hanem a győztes pártja is kapna, mégpedig az első és a második helyezett szavazatszáma közötti különbségnek megfelelő mennyiségűt.

Ez azt jelenti, hogy ha a győztesre 40 ezren, a második helyezettre pedig 19 999-en szavaztak az egyéni választókerületben, akkor a mandátumot szerző politikus után 20 ezer töredékszavazat járna pártjának az országos listán. A területi listák megszűnnének, így töredékszavazatok csak az egyéni választókerületekben képződhetnének, s azokat hozzáadnák a párt listás szavazatainak számához.

A törvényjavaslat a jelenleginél lényegesen kisebb létszámú, 199 fős parlamentet, egyfordulós választási rendszert tartalmaz, és átszabja az egyéni választókerületek határát.

A parlament honlapján megtalálható javaslat szerint a jövőben 106 országgyűlési képviselőt egyéni választókerületben, 93-at országos listán választanak a szavazók. Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós lesz, amelynek során a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhatnak. A határon túli magyarok csak egy pártlistára szavazhatnak majd.

A javaslat az Alkotmánybíróság 2005. évi határozatának megfelelően úgy rendelkezik, hogy az egyéni választókerületek ne lépjék át a megyehatárokat, a főváros határát, összefüggő területet alkossanak, és a választásra jogosultak száma megközelítőleg azonos legyen. Az eltérés mértéke kizárólag abban az esetben lehet több 15 százaléknál, ha – például a migráció következtében – az eltérés objektív okok miatt már nem tartható. A javaslat akkor teszi kötelezővé az Országgyűlés számára a választókerületek határainak megváltoztatását, ha az eltérés meghaladja a 20 százalékot.
A benyújtott javaslat a fővárosban 18, Pest megyében 12 egyéni választókerületet hoz létre. A többi megyében a választók létszámával arányosan 2 és 7 közötti  lesz az egyéni választókerületek száma.

Tekintettel a választókerületek területének, ezáltal az egy választókerületre eső választópolgárok számának növekedésére, a jelöléshez legalább ezerötszáz, az adott egyéni választókerület névjegyzékében szereplő választópolgár ajánlása szükséges – áll a javaslat indoklásában. Minden választó csak egy jelöltet támogathat ajánlásával, és kizárólag a lakóhelye szerinti egyéni választókerület jelöltjét.

Az egyfordulós választások során mandátumot az a jelölt szerez, aki a legtöbb érvényes voksot kapja, függetlenül a választáson megjelentek számától.

Az országos listán megszerezhető mandátumok száma a javaslat szerint 93 lesz. Országos lista kétféleképpen állítható: pártlistaként vagy nemzetiségi listaként. Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és Budapesten – legalább huszonhét egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Két vagy több párt közös egyéni választókerületi jelöltállításuk alapján – kizárólag ugyanazon pártok részvételével – közös pártlistát is állíthat. Egy párt kizárólag egy – önálló vagy közös – pártlista állításában vehet részt. A javaslat rögzíti, hogy pártlistán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az országos listán megszerezhető mandátumok száma.

A pártlistán való mandátumszerzés feltétele, hogy az megszerezze a pártlistákra és a nemzetiségi listákra országosan leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát. Közös pártlistáknál a feltétel a szavazatok legalább 10 százaléka, kettőnél több, legalább három párt által állított közös lista állítása esetén 15 százalék megszerzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik