Belföld

Semjén bajszot akaszt Pozsonnyal

Szlovákia megfosztott állampolgárságától egy egy a kettősállampolgárságot választó révkomáromi vállalkozót. E tett váltotta ki a miniszterelnök-helyettesi haragot.

A magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy – a híradások szerint – a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett személy kifejezett akarata ellenére, megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz – olvasható Semjén Zsolt Nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes és Répás Zsuzsa KIM Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság vezetője által szombat este kiadott közleményben.

A magyar politikusok meggyőződésüket fejezik ki, hogy Szlovákia – melynek alkotmánya egyébként hangsúlyozza, hogy senki sem fosztható meg akarata ellenére a szlovák állampolgárságtól – ezzel a lépéssel megtagadja azokat az alapvető értékeket, amelyekre az Európai Unió épül.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Szlovákia egy másik uniós tagállamhoz fűződő közjogi kötelék létesítése miatt büntetést alkalmaz, eltaszítva ezzel magától saját polgárait. Magyarország, mind Szlovákia, mind az Európai Unió vonatkozásában minden jogi segítséget megad jogfosztott honfitársunknak” – írják Semjénék.

Boldoghy Olivér, az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon közölte: pénteken megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, s ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

“A határozatot már továbbították is az illetékes hivataloknak, ezért a napokban bevonják a jogosítványomat, személyimet és az útlevelemet, a szociális biztosító és a betegbiztosító állandó lakhely nélkül megszünteti a fedettségemet, és innentől nem állják az orvosi ellátásomat sem. 2012. február 14-én pedig kitoloncolhatnak az országból. Bálint-napon, szeretettel”  – jegyzi meg a vállalkozó.

Az elmúlt hónapokban több szlovákiai magyar jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de nem kíván lemondani a szlovákról. Boldoghy Olivér az első, aki bejelentette, hogy megvonták szlovák állampolgárságát.

Szlovákia válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról tavaly hozott budapesti döntésre reagálva módosította úgy állampolgársági törvényét, hogy elveszíti az eredetit, aki felveszi egy más ország állampolgárságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik