Belföld

Nyolc városban veszélyes a levegő

Az ország keleti területein tovább romlott a levegő minősége.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint szombatra elsősorban az ország középső területein javult, keleten viszont tovább romlott a levegő minősége. A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt jelenleg nyolc településen “veszélyes” a levegő. A szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van, így az OKI térképén piros színnel szerepel Várpalota, Szeged, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen.

A levegő minősége “egészségtelen” Ajkán, Székesfehérváron, Pécsen, Esztergomban, Hernádszurdokon és Oszláron, E hat, narancssárga színnel jelölt településen a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Az OKI térképén tíz település szerepel a “kifogásolt” levegőminőséget jelző zöld színnel, ezek: Sopron, Győr, Tatabánya, Veszprém, Budapest, Tököl, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján és Eger.

Ugyanakkor pénteken az OKI két települést még kék színnel jelölt, “elfogadhatónak” minősítette Eger és Hernádszurdok levegőjét is. A legfrissebb mérések alapján készült térképen az OKI szombaton egy települést sem jelölt ezzel a színnel.

Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat reggel 6 órától kezdődően visszavonta a szálló por magas koncentrációja miatt elrendelt riasztási fokozatot, ezzel megszűnt a forgalomkorlátozás, s ezzel egyidejűleg a fővárosban a tájékoztatási fokozat lépett érvénybe.

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék, az “elfogadható” szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a “kifogásolt” szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az “egészségtelen” kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű “veszélyes” kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban azt közölte: szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van – helyi rendeletben meghatározott – szmogriadóterve. Számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, az egyik feltétel a település lélekszáma – ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik