Belföld

Nem adják a MiG-hajtóműveket

Az értékesítésből legalább 600 millió forint bevétel származott volna.

Nem írnak alá szerződést a MiG 29-es vadászgépek hajtóműveinek értékesítéséről, mert nem kívánnak közvetítő céggel tárgyalni haditechnikai eszközökről – írja a Magyar Nemzet a szombati számában saját, meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A lap értesülése szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter szeretné kikapcsolni a hadrendből kivont, orosz gyártmányú haditechnikai eszközök kereskedelméből azt a közvetítői kört, amelynek részvétele eddig elengedhetetlen volt az ilyen típusú beszerzésekhez. A Honvédelmi Minisztérium (HM) jogszabályi változtatást szeretne azért, hogy ne csak exportengedéllyel rendelkező magántársaságokkal, hanem államokkal is kereskedhessen ilyen katonai eszközökkel.

Ez azt jelenti – olvasható a lapban -, hogy az idén már biztosan nem adják el a MiG 29-esek hajtóművét, amiből legalább 600 millió forint bevétel származott volna.

A lap felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) írt ki pályázatot 8 MiG 29-es repülőgép és a hozzájuk tartozó tartalék hajtóművek eladására. A repülőgépek megvásárlására nem érkezett ajánlat, a hajtóművekre pedig egyetlen, a minimálárat meghaladó ajánlat volt, ezt pedig a Solar Kereskedelmi és Szaktanácsadási Kft. tette.

A Magyar Nemzet – szintén a forrás megnevezése nélkül – közli, hogy a cég vezetője nemrégiben Moszkvában járt, vélhetően azért, hogy tárgyaljon az eszközök továbbadásáról, elvileg ugyanis reexport engedély szükséges az orosz gyártóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik