Belföld

Robbanhat az antibiotikum-bomba

Nyakra-főre szedjük a készítményeket, ezért egyre kevésbé hatnak – mondja az Epidemiológiai Központ főigazgatója.

Országos stratégia és akcióterv készült az antibiotikumok hatékonyságának megőrzéséért. A szerek felelőtlen szedése miatt a rendelkezésre álló készítmények egyre kevésbé hatnak, utánpótlás viszont nincs, nem jelennek meg új pirulák a piacon – mondta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója.

Melles Márta szerint „egy bombán ülünk”, ugyanis lassan az orvosok nem tudják mivel kezelni a betegeket. Az akcióterv munkaanyaga felhívja a figyelmet a szakemberek képzésének fontosságára is. Jelenleg hiány van infektológusokból, epidemiológiai szakemberekből, akik az egészségügyi személyzetnek meg tudnák mondani, hogyan viselkedjenek a betegekkel.

A főigazgató hozzátette: ismételten tudatosítani kell mindenkiben, hogy „az antibiotikum nem cukorka”. Ezeket a gyógyszereket – ahogy az összes többit is – csak az orvosi utasításnak megfelelő dózisban és ideig szabad szedni.

Pénteken van az európai antibiotikum-nap, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelölt ki. Egész Európában elvárás, hogy az országok alkossák meg az antibiotikum-rezisztencia terjedése elleni stratégiájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik