Belföld

Leváltják a Legfelsőbb Bíróság elnökét

Még idén megválaszthatja a testület helyébe lépő Kúria elnökét a parlament. Ezzel Baka András mandátuma megszűnne.

Gulyás Gergely alkotmánymódosító indítványa szerint a Háznak a Kúria jövő év első napján hivatalba lépő elnökét még idén meg kell választania. Baka András LB-elnök megbízatása tehát az új alaptörvény 2012. január 1-jei hatályba lépésével megszűnik.

Az MTI birtokába került tervezet szerint megszűnik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének és tagjainak megbízatása is. Ugyanakkor az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté, automatikusan az alapvető jogok biztosa lesz januártól, míg helyetteseként folytathatja munkáját Kállai Ernő jelenlegi kisebbségi ombudsman és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Megszűnik viszont a hivatalban lévő adatvédelmi biztos, Jóri András megbízatása (az adatvédelmi ombudsman helyébe önálló hatóság lép majd).

A Költségvetési Tanács elnöke Járai Zsigmond, a testület államfő által kinevezett tagja lehet.

A tervezetben több újdonság is található. Így például rögzítenék, hogy bár a következő önkormányzati választást 2014 októberében tartják majd, azután viszont a nyári európai parlamenti képviselők választásával egy napon. Ez először 2019-ben lenne így.

A jelenleg hatályos alkotmány azon mondatát, amely szerint az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén pedig megszüntethető, a jövő év végéig alkalmazni kellene. Azt az alkotmányos passzust pedig, hogy helyi önkormányzati tulajdon az államnak vagy más helyi önkormányzatnak ingyenesen átadható, 2013. december 31-ig hatályba tartanák.

A tervezet alapján bár az ország hivatalos neve Magyarországra változik, továbbra is használható marad a Magyar Köztársaság elnevezés mindaddig, amíg az áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható. Ez egybecseng azzal a korábbi kormányzati közléssel, hogy például az okmányokat és pénzérméket, amelyeken a Magyar Köztársaság elnevezés szerepel, nem kell lecserélni, csak ha egyébként is szükségessé válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik