Belföld

Lassan nem lesz, aki gyógyítson

Magyarországon egyre nagyobb hiány van háziorvosból.

Egyre több az üresen álló, betöltetlen háziorvosi praxis Vas megyében. Az alapellátásban dolgozó orvosok átlagéletkora 55-60 év között van, sokan abbahagynák a praktizálást, de nem tudják eladni a praxisukat, mivel nem kell senkinek.

Leigli Veronika, a Magyar Orvosi Kamara Vas megyei területi szervezete háziorvosi szekciójának vezetője azt mondta: Vas megyében nem olyan rossz a helyzet, mint az ország keleti megyéiben.

Vasban jelenleg hét háziorvosi praxis áll üresen, ráaádsul ezek többsége egyszerre 3-4 települést látna el. Üresen áll a praxis Csehimindszenten, Hosszúperesztegen, Egyházashetyén, Ostffyasszonyfán, Uraiújfaluban, Horvátzsidányon és Nádasdon. Ezek közül három hosszú ideje betöltetlen, a többi az idén ürült meg.

A háziorvosok átlagéletkora Vas megyében 57 év, ugyanez a gyermek háziorvosoknál 56 év. Leigli Veronika tapasztalatai szerint Vasban sincs pénze a fiatal orvosoknak arra, hogy megvásárolják a praxist. Ezen a praxiskezelő által ígért kamatmentes kölcsön sem nagyon segít, mivel egy vidéki kistelepüléseket ellátó praxis általában nem jövedelmez annyit, hogy abból gond nélkül törleszteni lehetne a részleteket. A hosszú futamidejű kölcsönnel pedig akár évtizedekre “röghöz kötné” magát a fiatal háziorvos.

A vasi orvosi kamara alelnöke szerint a készülő praxistörvény tervezett változásai között szerepel, hogy a praxis felmondását egy évvel korábban be kellene jelenteni. Ha ez így marad a javaslatban, félő, hogy a nyugdíj mellett praktizáló háziorvosok jelentős része még a törvényi változás hatálybalépése előtt felmondja, és otthagyja a praxist.

Fuxberger Imre Csehimindszent polgármestere elmondta: 21 hónapja nincs háziorvos a több települést is ellátó körzetben, amelyhez Hosszúpereszteg is tartozik. Az eddigi orvosuk azért mondott fel, mert egy jobb praxist vásárolt magának. Helyettesítéssel próbálják megoldani az ellátást. A bizonytalanság miatt sok ember másik orvost választ, ez tovább csökkenti az amúgy sem kelendő praxis jövedelmezőségét – panaszolta. Mint mondta, az elmúlt hónapokban 12 orvossal tárgyalt az önkormányzat, a praxist már ingyen is odaadnák, a rezsiköltségek egy részét is átvállalnák, de így sem kell senkinek.

A polgármester szerint a döntéshozóknak át kellene gondolniuk az alapellátást, növelni kellene a finanszírozást és olyan érdekeltségi rendszert teremteni, hogy vidéken is megérje háziorvosként elhelyezkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik