Belföld

Javult a levegő, de marad a szmogriadó Budapesten

Budapesten már nem, Debrecenben viszont ismét "veszélyes" a levegő minősége.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerint péntekre egyes helyeken javult, míg másutt ismét romlott a levegő minősége. Budapest levegője például már nem számít veszélyesnek, de Nyíregyházán ismét “egészségtelen”, Debrecenben pedig “veszélyes” a levegő.

Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképén a szálló por magas koncentrációja miatt tizenegy településen még mindig “veszélyes”, kilenc helyen pedig “egészségtelen” a levegő minősége.

Az OKI térképén piros színnel szerepel, vagyis “veszélyesnek” számít Sopron, Ajka, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár, Esztergom, Tököl, Komló, Pécs, Kazincbarcika és Debrecen levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

“Egészségtelennek” számít a levegő, így az OKI térképén narancssárga színnel szerepel Győr, Tatabánya, Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros, Szeged, Putnok, Sajószentpéter és Nyíregyháza; itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A térképen zöld színnel szerepel, vagyis a levegő minősége az OKI minősítése szerint “kifogásolt” Salgótarjánban, Miskolcon és Oszláron, míg az “elfogadható” levegőminőségű – kék színnel jelölt – települések között Eger és Hernádszurdok szerepel.

Pénteken Salgótarjánban visszavonták a szmogriadót, több településen viszont, köztük Budapesten is a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben. A fővárosban ezzel együtt a forgalomkorlátozást is fenntartották. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző meteorológusa pénteken azt mondta: előreláthatólag nem javul a főváros levegője a hétvégén, így továbbra is érvényben marad a szmogriadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik