Belföld

Ipari hó hull Magyarországra

Csütörtökön Nyugat-Magyarországon 1,5-2 centiméteres hó hullott, péntek reggel Pesten és Miskolcon is havazott. De még nem Holle anyó rázza a dunyhát. Amit tapasztalunk, az a gyárkéményeffektus, azaz „ipari havazás”.

„Rendesen, sűrűn esik a hó. És ez nem zúzmara, ez hó…” – olvasható az Időkép.hu oldalán egy helyi észlelőtől. Az előrejelzések szerint a borsodi megyeszékhelyen péntek délutánra plusz egy, szombatra 0 és mínusz öt fokot jósolnak, vagyis a fehér szőnyeg akár meg is maradhat. Miskolci olvasónk szerint a Szentpéteri kapuban, a belvárosban és a Népkertnél is szállingózott a hó délelőtt, a hölgy szerint azonban az utakon nem maradt meg. A megyeszékhelyen kívül az MTI tudósítása szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben Nyékládháza és Szikszó környékén is szállingózik a hó.

Csütörtökre virradóra Győr ipari parkjában nagyjából 1,5-2 cm vastag hó hullott, ami azonban nem csapadékból származott, magyarázata az úgynevezett gyárkéményeffektus. Ezt tapasztalhattuk péntek reggel is például Pesten, és ez az oka a mostani miskolci havazásnak is. Röviden arról van szó, hogy a gyárak közelében a levegőbe jutott apró szennyezőanyagokra kicsapódik a párás, hideg levegő nedvességtartalma, és ez hull a földre „hó formájában”.


A csütörtöki hó Győrben. Forrás: Időkép.hu/Boldis Roland

Sokkal tudományosabban az Időkép.hu-n találjuk meg az ipari havazásnak elnevezett jelenség okát. Hazánk egy tipikus légköri jelensége a hidegpára, amikor a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő föléáramlik a hideg levegőnek, így gátolja a talajközeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait. A szennyezett levegő tehát lent marad, a szilárd szemcsék és a magas páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék szemcsékké összeállva zuhanni kezd a föld felé, és a hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában ér le – írja a portál.

Csapadékra egyébként a következő napokban sem számíthatunk, a hajnali -2, -5 fokok után napközben is csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a levegő hőmérséklete, a hétvégén ködös, borús időnk lesz.

Marad a szmog is. A szálló por (PM10) koncentrációja még mindig magas Miskolcon, a csütörtökön elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozata továbbra is érvényben van. A hideg és borús idő miatt a főváros levegője sem javul a hétvégén, vagyis Budapesten is érvényben maradhat a szmogriadó. A legrosszabb értékeket Csepelen, a VIII. kerületi Teleki téren és a II. kerületi Széna téren mérték – tudósít a távirati iroda. Salgótarjánban viszont megszüntették a szerdán elrendelt szmogriadót, mert a szálló por átlagkoncentrációja már nem éri el a tájékoztatási küszöbértéket. Ugyanakkor továbbra is tilos az avar és a kerti hulladékok égetése, a város helyi rendelete erre csak áprilisban és októberben ad lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik