Belföld

Botrány a Fideszben – jogtalan föloszlatás

A bíróság jogszerűtlennek ítélte és jogerősen megsemmisítette a Fidesz egri szervezetének feloszlatását.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megsemmisítette azt a döntést, amellyel a Fidesz Országos Választmányának elnöksége 2009 októberében feloszlatta a Fidesz egri szervezetét – jelentette be a felperes, a helyi párszervezet egykori alelnöke.

A Fővárosi Ítélőtábla megerősítette, hogy november 15-én megszületett a másodfokú ítélet az ügyben, a határozat írásba foglalása folyamatban van, részleteket az ügyről csak ezt követően lehet megtudni. Kövér László, aki akkor is a Fidesz Országos Választmánynak elnöke volt és jelenleg is az, nem kívánt reagálni az ítéletre. Ifj. Herman István, a Fidesz egri szervezetének ügyvezető alelnöke azt mondta: azt követően kívánnak nyilatkozni az ügyben, hogy írásban kézhez kapták a bírósági ítélet szövegét.

A választmányi döntés megsemmisítését kérő keresetet első fokon még elutasította a bíróság, ám az ítélőtábla, másodfokon felülbírálta a határozatot.

A felperes, Bakos László értelmezése szerint jelenleg a 2009 októbere előtti, 220-240 tagot számláló városi pártszervezet a legitimen működő pártszervezet a településen. Ugyanakkor az ítélet elsősorban erkölcsi elégtételt jelent a számára – tette hozzá a volt politikus.

2009 októberében a Fidesz Országos Választmányának elnöksége egyhangú döntéssel határozott úgy, hogy feloszlatja a szövetség egri szervezetét, amivel egyúttal megszűnt a szervezet tagjainak párttagsági viszonya is. A választmány akkor azzal indokolta a határozatot, hogy a szervezet működése több alkalommal tartósan és súlyosan megsértette a szövetség alapszabályát.

Bakos László szerint a döntés valódi oka az volt, hogy Demeter Ervinnek, akkori egri választókerületi elnöknek és szűk környezetének nem tetszett az egri szervezet 2009 júniusi tisztújító döntése. Ekkor Szeleczki Jánost – aki akkor a város alpolgármestere volt – választották a városi pártszervezet élére. Bakos László szerint a következő hetekben dől el, hogy mi lesz az egri Fidesz-szervezet sorsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik