Belföld

Más dirigál Schmittnek

Új lesz a kormányzó is a Don Giovanni című darabban.

2011. november 19-én Schmitt Pál köztársasági elnök „részt vesz Mozart Don Giovanni című operájának bemutatóján” a Magyar Állami Operaházban – tudatta honlapján a Köztársasági Elnöki Hivatal.


Fotó: Kummer János

A Don Giovanni novemberi előadásaira valamennyi jegy elkelt. Az előadásokat Keri-Lynn Wilson helyett Kesselyák Gergely,és az eredetileg meghirdetett program szerint kitűzött karmester, Medveczky Ádám dirigálja. A Magyar Állami Operaház további, a Don Giovannit érintő változásként tudatta, hogy „Cseh Antal betegsége miatt Mazetto szerepét a külföldi színpadokon már ismert hazai énekes, Sebestyén Miklós énekli, aki a darab másik szereposztásában megtartotta a Kormányzó szerepét”.

A produkciót a nemzetközi operaélet doyenje, Gianfranco de Bosio rendezi, aki a Veronai Aréna művészeti vezetőjeként és operarendezőként szerzett hírnevet. A darab díszlet- és jelmeztervezője Nana Cecchi, akit a nemzetközi szakma „A jelmezek királynője” névvel illet, hiszen nemcsak operaprodukciók, hanem hollywoodi szuperprodukciók számára is rendszeresen tervez”.


Keri-Lynn Wilson kanadai karmester, Gianfranco De Bosio olasz rendező
és Naná Cecchi olasz díszlet- és jelmeztervező
Fotó: MTI / Kollányi Péter

Keri-Lynn Wilson egyébként azért lépett vissza a vezényléstől, mert – mint Orbán Viktornak is megírta – a próbák előtt és alatt nyilvánvalóvá vált számára, hogy „az új adminisztráció nincs felkészülve arra, hogy egy jelentős operaház irányításának összetett feladatát ellássa”. A kanadai karmesternő sem a próbarendet, sem a szereposztást nem találta megfelelőnek.

A Magyar Állami Operaház vezetése megdöbbent Keri-Lynn Wilson döntésén, hiszen állítása szerint a karmesternő valamennyi szakmai igényét, kérését teljesítette az intézmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik